IZ MJESTA ČUBANI

Vatrogasni zapovjednik Kozlevac o požarima u Istri: 'Vatrogasci ulažu nadljudske napore, u pomoć stigli kanad...

4.7.2022. u 19:17/ RTL Danas

buknulo je i nekoliko eksplozija, čiji uzrok nije poznat. Prema neslužbenim informacijama, uzrok požara mogla bi biti greška na dalekovodu. Požar je gasilo 40 vatrogasaca te 13 vozila s kanaderom

Na području Istre tijekom dana dva velika požara - prema posljednjih informacijama gori između Bala i Rovinja u mjestu Čubani. Vatra je zaprijetila i kućama. Prije nego odemo uživo u Istru informacija i da je poslijepodne lokaliziran i veliki požar kod Valdebeka, u blizini Pule. U jednom trenutku vatra je došla 20 metara od kuća, na sreću su obranjene.

Buknulo je i nekoliko eksplozija, čiji uzrok nije poznat. Prema neslužbenim informacijama, uzrok požara mogla bi biti greška na dalekovodu. Požar je gasilo 40 vatrogasaca te 13 vozila s kanaderom.

"Odjednom sam primijetio dim, išao sam kod susjede, ja sam tu blizu i počelo je gorjet. Jedan stari auto je eksplodirao i napušten je tako da su vatrogasci vrlo brzo došli", kaže Gordon Celar iz Valdebeka.

Iz mjesta Čubani za RTL Danas javio se Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUKNULO OKO 15 SATI

VIDEO U Puli izbio veliki požar: Vatrogasci su na terenu

Image
BUKNULO OKO 15 SATI

VIDEO U Puli izbio veliki požar: Vatrogasci su na terenu

Kakvo je stanje na ovom požarištu blizu Bala?

"Stanje je povoljno zasad. Cijelo popodne se borimo s požarom, ekstremno visoka temperatura i gusta vegetacija. Zaključili smo da ćemo u pomoć pozvati i zračne snage uz 50 vatrogasaca s 20 vozila koji su na terenu. Očekujem da će požar vrlo brzo biti pod kontrolom"

Upravo se čita

Image
razorni potres

Minute katastrofe u Turskoj i Siriji: Gradovi sravnjeni sa zemljom, ceste ne postoje, za mnogima se još traga

Prijeti li vatra kućama, je li bilo ugroženih i potrebe za evakuacijom ljudi?

"Nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi. Gorjelo je u blizini kuća, ali nije ih neposredno ugrožavalo. Riječ je u biti o požaru koji se zbog vegetacije može pretvoriti u veliki. Vegetacija je iznimno gusta i suha. Dobro smo izdržali dosad, ali ako se tako nastavi bit će problema"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li kanaderi u akciji?

"Jesu, dva kanadera rade. Uključili su se u akciju gašenja. Već je velika pomoć njihova što su tu. Nakon toga će požar zemaljskim snagama biti ugašen. Nadljudski napori vatrogasaca na ovim temperaturama sa zaštitnom opremom. Teško je živjeti, a kamoli raditi u ovim uvjetima"

Zna li što o uzroku požara?

"Uzrok ćemo kao i dosad prepustiti MUP-u. Oni će odrađivati istraživanje uzroka, a mi ćemo asistirati sve ono što je potrebno tako da očekujem da ćemo imati uzrok vrlo brzo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo - gorjelo je i kraj Pule, čule su se eksplozije, je li utvrđeno o čemu se točno tamo radi i što je uzrok?

"To je područje gdje je nekad bila streljana. Ondje su požari redovito događaja i vatrogasci to znaju tako da su iznimno oprezni. Taj požar je bio u neposrednoj blizini kuća, ali moram reći da je požar bio takav da nije direktno ugrožavao kuće, ali nije bilo nimalo ugodno građanima. To je odrađeno zemaljski snagama i sad se saniraju rubovi požara"

Više s weba

Pročitajte još

Image
STIŽE POMOĆ

Hrvatska Turskoj šalje 40 spašavatelja. Trut: 'Oni mogu tragati i spašavati u najtežim uvjetima'

Više s weba