Parlamentarni izbori 2020.

VI. izborna jedinica - može li HDZ ponovno do šest mandata?

Image

Još jedna izborna jedinica koja dijelove grada Zagreba trpa u isti koš s gradovima i županijama s kojima nema nikakve veze.

24.5.2020. u 7:00/ Vijesti.hr

Šesta izborna jedinica obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba. Od Folnegovićevog naselja, Borongaja i Kozari Boka, do Ivanić Grada i cijele Sisačko-moslavačke županije. Sa svega 340 tisuća registriranih birača jedna je od najmanje brojnih izbornih jedinica, a ipak, nosi kao i druge 14 mandata.

U njoj je na svom biračkom mjestu na prošlim parlamentarnim izborima glas dalo 173 707 birača, što označava izlaznost od 54,76 posto.

HDZ je tada osvojio 35,08 posto glasova (6 mandata), Narodna koalicija, koju su činili SDP, HNS, HSS i HSU, 34,55 (5 mandata), Most 9,27 (1 mandat), Koalicija za premijera, kako se zvala grupacija okupljena oko Milana Bandića (koja se sastojala od BM 365, Reformisti, Novi val – stranka za razvoj, HSS Stjepan Radić i Bloka umirovljenici zajedno), osvojila je 7,58 posto (1 mandat), a Jedina opcija, u kojoj su bili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija Mladih, HDSS i Abeceda demokracije, 6,58 (1 mandat).

Na izborima godinu ranije, u VI. izbornoj jedinici, pobjedu odnio SDP sa svojom koalicijom osvojivši 35,35 posto glasova, što mu je donijelo šest mandata.

Na parlamentarim izborima koji nam dolaze, u 6. izbornoj jedinici HDZ će prevoditi Davor Božinović. Restart koalicija sastoji se od SDP-a, HSS-a, HSU-a, GLAS-a i stranke SNAGA, te će nositelj koalicije biti Davorko Vidović. Nositelj Mostove liste u ovoj izbornoj jedinici je Nikola Grmoja, a Domovinski pokret predvodi Stjepo Bartulica. Nositelj za stranku s Imenom i prezimenom je Davor Huić, a političke platforme Možemo! Danijela Dolenec.

Potpune liste možete pogledati na službenoj stranici DIP-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zatvoreni dio sjednice

Primorac imenovan guvernerom, razriješen Čuraj, imenovana i Uprava INA-e

Više s weba