covid putovnice

VIDEO Capak otkrio sve detalje o tzv. Covid putovnicama: 'Četvrtina Hrvata preboljela je koronu'

9.3.2021. u 15:30/ RTL Vijesti

'Izgledno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica temeljem potvrde o cijepljenju', kazao je Capak

Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, daje izjavu oko takozvanih covid putovnica. Capak je već najavio da će certifikat, odnosno covid-putovnica će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

''Ne postoji covid putovnica. Postoji dogovor na razini EU oko toga kako izgleda potvrda o cijepljenju. 27. 1. 2021. je donesen dokument koji to definira. Ona se zasada koristi isključivo u medicinske svrhe. Ako se neko recimo cjepivo prvom dozom Pfizera u Hrvatskoj i onda putuje u Švedsku,  on u Švedskoj s tom potvrdom dokazuje da je primio prvu dozu'', rekao je Capak. 

"O prelasku granica s tom potvrdom se tek razgovara. Jedna od tema bit će na sljedećem Vijeću", dodao je Capak.

''Izgledno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica temeljem potvrde o cijepljenju, jer već postoje zemlje koje priznaju prelazak
s dokazom o preboljenju bolesti. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica na temelju potvrde o cijepljenju i da će se dogovoriti to da cijepljenje i potvrda o primanju dvije doze cjepiva služiti prilikom prelaska granica EU-a", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izvanredni summit

Čelnici EU država uglavnom suglasni oko Covid putovnica: Kako ubrzati cijepljenje i vratiti se normalnom životu?

Image
Izvanredni summit

Čelnici EU država uglavnom suglasni oko Covid putovnica: Kako ubrzati cijepljenje i vratiti se normalnom životu?

Takva inicijativa je došla iz Grčke, a Hrvatskoj je u interesu da podrži takav prijedlog. 

"Postoji potvrda o cijepljenju. Svaka vrsta cjepiva ima svoju potvrdu. To nije covid-putovnica. Istina je da dat zadatak da se razradi jedan od smart pristupa u izradi covid-putovnice, hoće li to biti iskaznica, qr kod, o tome se još ne zna", izjavio je Capak.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Ne može se točno reći kada će se moći putovati uz certifikat.

"Tu je čitav niz kontroverzi. Cjepivo ne štiti sto posto. Ima cijeli niz kontroverzi o kojima se razgovara", komentirao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neće se nikad dogoditi to da putuju isključivo osobe koje su se cjepile. Nego će za osobe koje se nisu cjepile postojati drugi uvjeti. Kao što je karantena
ili testiranje'', izjavio je Capak.

Rekao je kako se u EU diskutira je li covid putovnica diskriminatorna ili ne. 

Capak kaže da će Hrvatska razmotriti koje su mogućnosti za privlačenje turista u sezoni. "Jedan dio je i to da ćemo cijepiti građane i radnike u ugostiteljstvu", dodao je Capak i naveo kako postoje cjepiva koja nisu registrirana u EU i dodao da će se turistima olakšati testiranjima "na bilo koji brzi način".

Nakon provjere s HALMED-om zna se da u Hrvatsku nije stigla serija cjepiva AstraZeneca zbog koje je u Austriji bilo problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Malo je čudno da su se takva dva slučaja dogodila u Austriji, a ne ni u jednoj drugoj zemlji. Teško da je to vezano uz seriju. Austrijske zdravstvene vlasti imau pravo prekinuti cijepljenje i istražiti što se dogodilo", komentirao je član Nacionalnog stožera.

"O covid-putovnicama se razgovara unutar EU. Naravno da se vode bileteralni razgovori s trećim zemljama'', pojasnio je Capak. 

O turističkoj sezoni kaže kako je situacija u nama susjednim zemljama i nekim drugim zemljama EU-a lošija nego kod nas.

"Uvijek se nešto od tih infekcija prelije, prenese u Hrvatsku. Mi se nadamo da do toga neće doći i da brojke neće rasti. Nadamo se i da će blagi porast posljednjih tjedana ostati i dalje blagi i da ćemo uspješno, uz cijepljenje, pripremiti turističku sezonu", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O trećem valu Capak kaže kako je teško reći da je za ovaj porast koji imamo rep drugog vala ili početak trećeg vala.

"Mi uvijek imamo 'oružje' u rukama i u slučaju porasta možemo uvijek aktivirati mjere koje imamo. No, s preboljenjem i cijepljenjem, nadam se da do toga neće doći", kazao je Capak.

Capak navodi da će uskoro biti poznati točni podaci o tome koliki dio populacije je imun na koronu, no prema nekim podacima, pretpostavlja se da se radi o četvrtini populacije.

Ističe da rastu količine cjepiva koje nam isporučuju Pfizer, Moderna i AstraZeneca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za revidiranje mjera navodi da je prerano reći očekuje li nas dodatno popuštanje ili zaoštravanje mjera.

"Mjere donosi stožer i Vlada, na preporuku epidemiologa. U ovom trenutku smatramo da nema dodatnog prostora za popuštanje mjera, no možda bi moglo biti nešto blago u pitanju", istaknuo je Capak.

"Ukoliko hrvatska Vlada odluči, nama uvijek ostaje mogućnost interventnog uvoza ruskog cjepiva, no bilo bi bolje da ga odobri EMA", komentirao je Capak.

Prerano je govoriti o revidiranju mjera, smatra Capak.

"Mjere donosi stožer i Vlada, na preporuku epidemiologa. U ovom trenutku smatramo da nema dodatnog prostora za popuštanje mjera, no možda bi moglo biti nešto blago u pitanju", istaknuo je Capak.

Kazao je kako ne vjeruje da još netko od zdravstvenih djelatnika nije došao na red za cjepljenje. Ali kako ukoliko ih ima još koji
se nisu cjepili da će ih se cijepiti, jer je budućnost borbe protiv covida u cijepljenju. 

Dodao je kako je prerano još govoriti o tome kako će izgledati mjere od 15. ožujka nadalje. Komentirao je i mjeru zabrane javnih okupljanja.

"Sasvim sigurno ta mjera ima smisla. Jedna od najučinkovitijih mjera, postoje znanstveni dokazi, smanjenje broja ljudi na okupljanjima je najučinkovitija mjera", rekao je Capak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Više s weba