Smrad posvuda

VIDEO Fekalije se ispuštaju direktno u more: Cisterne se besramno prazne u blizini ugljanske plaže i kampa

8.8.2019. u 16:45/ Vijesti.hr

Na obalnom području koje pripada Psihijatrijskoj bolnici Ugljan plivaju fekalije

Problem crpljenja crnih jama i ovog ljeta muči mještane otoka Ugljana. Ne muči ih samo pražnjenje, koje inače obavljaju dvije koncesinirane tvrtke, nego činjenica da fekalije neke cisterne, umjestu u kanalizacijski sustav, ispuštaju u more, tvrde otočani.

Na obalnom području koje pripada Psihijatrijskoj bolnici Ugljan cijelo ljeto plivaju fekalije koje ispuštaju cisterne. Umjesto u kanalizacijskom kolektoru, sadržaj crnih jama završava u moru, a nerijetko i na privatnim parcelama. Takva praksa je nehigijenska i opasna, a ponavlja se svakog ljeta, poglavito tijekom srpnja i kolovoza.

Tome svjedoči i videosnimka koju su nam poslali mještani otoka Ugljana. Na snimci se vidi kako se fekalije bez imalo srama ispuštaju ravno u more.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz crnu cijev fekalni se sadržaj iz cisterne, koja dođe u šumu i prikopča se na dugu cijev, prazni direktno u more, a pokraj je odmah kanalizacijski otvor, odnosno cijev kojom se godinama ispušta sadržaj iz psihijatrijske bolnice Ugljan direktno u more, ali nikako 100 metara ispod površine mora, kako navodi ravnatelj dr. Mavar, već pola metra ispod površine mora pa se lijepo vidi zamućenje mora.

Sve se to događa na 'punti' psihijatrijske bolnice Ugljan odmah u blizini lokalnih kupališta i novootvorenog eko kampa. Smatramo da je ovo nedopustivo i sramotno i za naše mjesto i za cijelu Republiku Hrvatsku kao poznatu turističku destinaciju i članicu Europske unije", stoji u apelu mještana.

Upravo se čita

Image
NEOČEKIVAN DOGAĐAJ

VIDEO Kovačić otkrio kako je zaradio 'šljivu' ispod oka koja je privukla pažnju na presici

Hoće li netko napokon tome stati na kraj?

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. sc. Mladen Mavar upoznat je s praksom "deponiranja" sadržaja crnih jama po privatnim parcelama Ugljana, ali mu nije poznato da neki sadržaj crnih jama ispuštaju u more navodno koristeći staru infrastrukturu bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, upravo na tom dijelu obale ispred bolnice ovog su ljeta u nekoliko navrata mještani primijetili neprirodno onečišćenje.

"Ako to netko i radi, za to nema naše dopuštenje, niti ja za to znam. Nažalost, kanalizacija naše bolnice izravno završava u moru. Ovo je stari sustav, građen prije 60 i više godina, i tada se nisu radili pročišćivači. Ispust je na nekih sto metara od obale, navodno na dubini iz koje sadržaji ne mogu izići na površinu", kazao je ravnatelj bolnice za Slobodnu Dalmaciju.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba