OGLAS

JASNO I GLASNO

VIDEO Plenković: 'Testovi u zdravstvu za one koji se ne žele cijepiti neće biti besplatni unedogled'

Image
Foto: RTL

Ministar Beroš je rekao kako će pacijenti koji nisu hitni morati imati Covid potvrde

28.9.2021. u 15:45/ RTL Vijesti

U Banskim dvorima je u tijeku koalicijski sastanak, a glavna tema je Zakon o obnovi. Ministar Horvat bi trebao partnerima predstaviti smjer izmjena toga Zakona.

Image
problemi u organizaciji?

Kasni li uvođenje covid potvrda u zdravstvu? Iz ministarstva pojasnili što se događa, Beroš poslao poruku

Image
problemi u organizaciji?

Kasni li uvođenje covid potvrda u zdravstvu? Iz ministarstva pojasnili što se događa, Beroš poslao poruku

Izjavu za medije će dati premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica


"To je ohrabrjući signal digitalne pismenosti Hrvata, mogućnosti koje DZS zajedno s ostalim institucijama koji je sustav e-Građani omogućio." 

Kaže kako je odaziv veći od očekivanog. 

Zatim je pričao o Zakonu o obnovi.

''Smatram da smo identificirali uska grla koja su usporavala proces donošenja odluka i fizičku obnovu tako da ćemo sutra vidjeti prezentaciju ministra Horvata o detaljima zakonskih izmjena koji će ići od oslobađanja građana obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove preko uvođenja europskih pragova za javnu nabavu do gradnje višestambenih zgrada na području gdje je proglašena katastrofa, a uvodi se i predfinanciranje kod isplate novčane pomoći. Doći će i do pojednostavljenja odluka, čime će se omogućiti brže uklanjanje oštećenih objekata i gradnju novih objekata”, kazao je premijer.

Najavio je i veliku reformu sustava socijalne skrbi koja će biti predstavljena u ponedjeljak.


Od Europske komisije je u Hrvatsku stigla doznaka od 6,14 milijardi kuna: "To je kao što znamo samo dio onih 47 i pol milijardi kuna koliko je ukupno iznos za Hrvatsku u smislu bespovratnih sredstava." 

Premijer je rekao da je SAD ukinuo vize za Hrvate te da će se kroz nekoliko tjedana završiti tehničke pripreme nakon čega će Hrvati u SAD moći putovati bez vize.

"Predujem će biti korišten za obnovu"

Premijer je objasnio kako će predujam kojeg je Hrvatska dobila iz EU biti korišten za obnovu: "Mi želimo da ova sredstva krenu u svim segmentima, nećmo ih izdvojiti samo za jedan segment, nego će baš ići međuresorno, a nakon toga će u ciklusima stizati i sredtva koja nam još preostaju." 

"Na raspolaganju imamo još 3,5 milijarde eura zajmova za iskoristiti gdje su kamate skoro nula, to je još mogućnost koju možemo koristiti do 2026.", rekao je.


Upravo se čita

Image
DIREKT U BEOGRADU

Izbori koji već imaju pobjednika: Neizvjesni su otprilike kao i to hoćete li gledati 'Sam u kući' za Božić

Osvrnuo se i na komentare na moguću smjenu Damira Vanđelića: "To nisam ni pročitao. Za sada je tu gdje je."

"Testovi u zdravstvu za one koji se ne žele cijepiti neće biti besplatni unedogled"

Prokomentirao je i koronamjere.

"Ne vidim zašto bi se u Hrvatskoj žalio na neke restrikcije i ograničenja kad je sve što je ostalo, ostalo minimalno. Ostalo su samo formalno velika okupljanja i čini mi se noćni klubovi", naglasio je.

"Testovi u zdravstvu za one koji se ne žele cijepiti neće biti besplatni unedogled", istaknuo je Plenković.


Naveo je kako nema nikakvih novosti o Vrhovnom sudu. 

Ministar Vili Beroš objasnio je zašto se kasni s uvođenjem covid-potvrda

"Mi smo cijelo vrijeme govorili o početku listopada, a ne o 1. listopada. Čak i ako bi bila ta odgoda od par dana, pitanje sigurnosti nadmašuje važnost vašeg pitanja. Nemoguće je zasad reći koliko dugo će se plaćati testove onima koji se ne žele cijepiti ili nisu preboljeli, ali jasno je da to ne može trajati unedogled", kazao je Beroš.

"Nećemo biti rigidni, ali jasno je da želimo poraditi na sigurnosti. Onaj koji se ne želi cijepiti, testirati ili nije prebolio neće moći doći na posao, neće moći dobiti naknadu za posao odnosno plaću. U ovom trenutku ja sam protiv toga da bude ikakvih otkaza", komentirao je ministar Beroš.

Ministar je rekao kako će pacijenti koji nisu hitni morat će imati covid potvrde.


"Riječ je o bolesnicima koji imaju narudžbe za određene tretmane, hospitalizaciju. Isto tako i sve pratnje. Struka je rekla što i kako, epidemiolozi su definirali taj okvir", rekao je.

Naveo je da će se i pacijentima plaćati testiranje.

"Naravno da će biti plaćeno testiranje. Svatko tko ima zakazan tretman i hospitalizaciju, dobit će uputnicu, a i uputnicu za testiranje. Dakle, testiranje je besplatno", obrazložio je Beroš.

Ministar Malenica komentirao je zahtjev Zaklade Solidarna koja traži da se 25. rujna proglasi Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad djecom.


"Ta je inicijativa jučer pokrenuta, raspralvjat ćemo o tome u narednim danima i donijeti odluku", kazao je ministar Malenica.

Komentirao je i činjenicu da je Dražen Jelenić ponovno privremeno udaljen od obnašanja državno odvjetničke dužnosti i rekao kako bi državni odvjetnik ili sudac trebao od sebe otkloniti bilo koju mogućnost koja može utjecati na njegu nepristranost. 

Komentirao je i tvrdnje Mosta koji kažu kako je Vlada zapravo pokrala dva referenduma i rekao je kako su se predstavnici Mosta izjasnili da podržavaju ovaj prijedlog Zakona o referendumu. 

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ SINDIKATA NEZADOVOLJNI

Prvi rabljeni tramvaj iz Njemačke stigao u Zagreb. Star je 27 godina i nema klimu: 'Zagreb i putnici su oštećeni'


Više s weba