'Berba' prije berbe

Vinodolske vinograde napale su ove životinje: 'Najviše vole Chardonnay'

Image

Zimska gnojidba vinograda

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

S obzirom na veličinu površine vinograda, morat će postaviti više desetaka pa i stotine metara ograde

23.8.2021. u 10:55/ RTL Vijesti

U vinogradima u Novom Vinodolskom imaju velikih problemi sa štetočinama, i to s pticama grabljivicama a, posebice, s divljim svinjama.

Pod okriljem opreza grožđe ovih dana sve više dozrijeva u vinogradima Vinarije Pavlomir koja muku muči s najezdm divljih svinja. Inženjer agronomije, Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije "Pavlomir" kaže kako su već počeli napadi ptica i divljih svinja na grozdove koji su u dozrijevanju. 

Image
NAJEZDA U ISTRI

Krda divljih svinja šetaju među zgradama i pored trgovačkih centara: Lovci vide uzroke ovog fenomena u čovjeku

Image
NAJEZDA U ISTRI

Krda divljih svinja šetaju među zgradama i pored trgovačkih centara: Lovci vide uzroke ovog fenomena u čovjeku

Najviše vole jesti Chardonnay

S obzirom na veličinu površine vinograda, morat će postaviti više desetaka pa i stotine metara ograde. "Organizirali smo se tako da naši ljudi, zajedno s članovima Lovačkog društva Vinodol čuvaju naše vinograde, ali, što je najvažnij, počeli smo na vrijeme podizati i zaštitnu ogradu što bi trebala biti najučinkovitija zaštita od ovih napasnika, štetočina – divljih svinja", kazao je Palinkaš.

Prošle godine upravo je Palinkaš doživio nezgodu kada je noću, obilazeći vinograde, vozilom naišao na divlje svinje te morao naglo skrenuti, pao je i doživio potres mozga, piše Novi List. "Imamo i dalje razumijevanje gradskog vodstva koje nam nastoji pomoći u našim nastojanjima da se obranimo od ovih štetočina i umanjimo štete na vinogradima", dodao je Palinkaš.

Prema opisima očevidaca radi se o stotinjak divljih svinja koje su redovito počele dolaziti na područje pavlomirskih vinograda!

Potražnja na turističkom crikveničko-vinodolskom tržištu čak je iznenađujuće dobra. Trendovi su dobri, a o dostizanju poslovnog učinka u odnosu na lanjsku, a pogotovo preklanjsku, rekordnu turističku 2019. godinu, još je prerano govoriti. Vrhunska vina i pjenušci pronose nadaleko glas Vinodola i novljanskog polja Pavlomira.

Chardonnay, koji divlje svinje najviše napale, pa autohtona žlahtina, te frankovka i cabernet sauvignon i ovih dana pomalo dozrijevaju i strpljivo čekaju onu regularnu – berbu. Ako ih prije toga po noći ne pojedu svinje, a po danu ptice grabljivice .

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
bivši dinamovac

Nowotny na suđenju: 'Od Zorana Mamića dobivao sam 100 tisuća eura mjesečno na ruke'

Više s weba