razgovarao boris mišević

Virtualni Zagrebački summit! Grlić Radman za RTL o Sj. Makedoniji i Albaniji: 'Otvorena je perspektiva'

6.5.2020. u 18:45/ Vijesti.hr

Specifičnost ovog sastanka je i u tome da je iza svakog sudionika neutralna pozadina bez državnih obilježja

Iako ne onako kako se željelo, već u okolnostima kako se može, održava se - virtualni Zagrebački summit. Na njemu sudjeluju čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana. 

Fokus sastanka je koronakriza, ali i Zapadni Balkan pa bi sudionici sastanka trebali na kraju prihvatiti Zagrebačku deklaraciju u kojoj će još jednom biti potvrđena europska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana. 

Inače, specifičnost ovog sastanka je i u tome da je iza svakog sudionika neutralna pozadina bez državnih obilježja, odnosno samo ime i prezime sudionika. Prema diplomatskim izvorima, to je učinjeno na zahtjev Španjolske koja ne želi sudjelovati na sastancima na kojima se Kosovo spominje kao država. 

Sudionicima sastanka uvodno se obratio hrvatski premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji dio našeg predsjedanja

Zagrebački summit prati reporter RTL-a Boris Mišević koji je razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

"Ovdje imamo jednu virtualnu videokonferenciju, u formatu u kakvom nismo očekivali. Bilo je dosta govornika. Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je snažnu poruku. Podržao je prije svega novu metodologiju na temelju koje smo donijeli odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Podržao je napore zemlje kandidata, europsku perspektivu Kosova, a pozdravio je reformske procese u Bosni i Hercegovini", kazao je Grlić Radman.

Upravo se čita

Image
'jednaka plaća za jednak rad'

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

"U Nacrtu deklaracije nigdje se ne spominje proširenje. Sjeverna Makedonija i Albanija su sigurno očekivale baš u Zagrebu datum početka pregovora. Srbija je isto tražila datum... Je li vam žao što nisu dobili datum početka pregovora baš u Zagrebu?", pitao je ministra naš reporter.

"Ne, i Deklaracija koja se sastoji od 20 točaka, kao i ovaj summit govore za sebe, a to je proširenje. Otvorena je perspektiva. U prvoj rečenici se kaže da EU nedvojbeno podržava europsku perspektivu Zapadnog Balkana", kazao je ministar i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako smo zadovoljni, ovo je središnji dio našeg predsjedanja. Premijer Plenković uputio je i poruku mira, poruku da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju proći isti put kao i Hrvatska i da će Hrvatska tu pomoći", kazao je za RTL Gordan Grlić Radman.

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba