1.500 kuna manje

Više od 700 vozača saniteta najavljuje štrajk: 'Radimo i posao koji nije naš, a nismo dobro plaćeni'

thumbnail
5.2.2021. u 22:00/ Marko Šiklić

Svjesni su problema i u ministarstvu, kažu da je usuglašeno povećanje koeficijenta

Više od 700 vozača saniteta najavljuje štrajk ako im hitno ne povećaju plaće. Njihova je čak 1.500 kuna manja od plaća vozača u Hitnoj, iako nerijetko, kako sami kažu, obavljaju sličan ili isti posao.

U strahu i pacijenti

Na ovaj problem ukazuju godinama, no iz Ministarstva zdravstva poručuju da budu strpljivi. U strahu je i velik broj pacijenata koji ne mogu sami do bolnice, pa su im vozači sanitetskog prijevoza jedini spas. Vozači saniteta na nogama, ukoliko se ne ispuni ono što im se obećava posljednjih 10 godina, 15. veljače kreću u štrajk.

''Mi smo došli pred jedan zid i dalje više ne možemo. Mi moramo nešto poduzeti, jer je previše vremena prošlo, a ništa se nije riješilo'', rekao je Vladimir Marukuć, vozač saniteta u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

''Nismo dobro plaćeni ni za naš, a mi još pored toga radimo i posao koji nije naš'', kazao je Ivica Laća, vozač saniteta u Domu zdravlja Šibenik.

Cijeli problem leži u tome da ih država malo tretira kao “hitnu pomoć”, a malo ne. U slučaju posebnih situacija, nepogoda, ili epidemija  i oni postaju “hitna pomoć”, ali inače su djelatnici nižeg ranga.

Image
Žele veće plaće

Štrajku sanitetskih djelatnika pridružili se vozači i medicinski tehničari: 'Plaća je mala, a radimo 12 sati dnevno'

Image
Žele veće plaće

Štrajku sanitetskih djelatnika pridružili se vozači i medicinski tehničari: 'Plaća je mala, a radimo 12 sati dnevno'

Gurnuti na rub egzistencije

''Mi se u sustavu zdravstva vodimo kao dostavljači/vozači, taxi vozači i dostavljači na lakim teretnim vozilima'', izjavio je Marukuć.

Kažu da su gurnuti na rub egzistencije. Njihova plaća kreće se između 4500 i 5000 kuna, dok vozač Hitne zaradi između 6500 i 7000 kuna.

''Ja bih samo poručio ministru da mi vozimo hitne prijevoze i moj jedan hitni prijevoz od Bjelovara do Zagreba pod rotacijom ja prođem više crvenih svjetala nego moj kolega u hitnoj u dva tri mjeseca'', rekao je Dragan Đurković, vozač saniteta u Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Svjesni su problema i u ministarstvu - kažu da je usuglašeno povećanje koeficijenta.

''Da li će u tim rokovima biti procedura završena to ne znam, niti mogu reći međutim bitno je da je povišenje na neki način dogovoreno i usuglašeno na sastancima radne skupine'', izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

''Dok to nećemo imati papirnato, mi se držimo svojega'', kazao je Tomislav Cerovac iz Sindikata 'Medicinske sestre i tehničari zajedno'.

Upravo se čita

Image
potvrdio eu parlament

Nova pravila: Ukinut će se automatsko povećanje minusa i slanje kartica

Veći problemi za pacijente

A to za pacijente znači:

''Da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, što se tiče paljenja rotirki i kršenja prometnih propisa, to prestaje'', pojasnio je Cerovac.

I Udruga pacijenata poziva ministra da što prije riješi ovaj problem jer nezadovoljstvo radnika dovodi do većih problema za pacijente.

"Može izazvati teške posljedice i to moramo apsolutno spriječiti pod svaku cijenu - do toga ne smije doći!", rekla je Jasna Karačić, predsjednica je Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

S borbom poručuju neće stati, sve dok se ne ispravi nepravda koja traje već 10 godina.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba