nikad na zelenu granu...

Visoke vojne i diplomatske pozicije zjape prazne, a dogovora nema. Tko je kriv?

30.9.2022. u 20:23/ Goran Latković

Predsjednik države želi sve ili ništa, a premijer ne želi pristati na ucjene. Tako otprilike izgleda početak pregovora o imenovanjima na važne pozicije u oružanim snagama

Rat dvaju brda se nastavlja! Predsjednik ne želi razgovarati s ministrom obrane, već s premijerom, ali Plenković ne želi s Milanovićem.

Sukus je to nove pat pozicije oko imenovanja u oružanim snagama. Predsjednik je jučer upozorio na niz funkcija koje zjape prazne.

Nema zapovjednika Počasno zaštitne bojne, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog izaslanika pri NATO-u i vojnih izaslanika općenito, traži se i novi ravnatelj vojno obavještajne agencije.

"Jedino je šef VSOA- u nadležnosti mene i njega. To je ono što je meni bitno, a ovo drugo neka razgovara i dogovara s ministrom, nemam niša protiv, dapače", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo samo u okviru rješavanja cijelog paketa imenovanja", kaže Milanović.

I to je ključ problema - jedan želi sve u paketu, drugi to smatra ucjenom.

Upravo se čita

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Hrvati velikom većinom protiv obuke Ukrajinaca u RH

"Obavit će se proces konzultacija, imamo mi suradnike koji to mogu. Znate kako ja reagiram na ucjene. Ja sam poznat kao netko tko voli da me se ucjenjuje u politici", kazao je premijer.

Ubrzo je stigao i odgovor MORH-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustiva je teza da je Hrvatska vojska 'paket' koji se mora zajedno rješavati. Riječ je o imenovanjima najviših časnika i generala/admirala na najodgovornije dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Ovo je još jedan pokušaj Predsjednika Republike Hrvatske da zaobiđe zakonske propise u području obrane".

Bivši predsjednik Ivo Josipović u mandatu je za premijerku imao Jadranku Kosor, a zatim Milanovića. Ministri obrane bili su Božinović i Kotromanović. Kaže nisu se uvijek slagali, ali bi se dogovorili.

"Polazio sam od pretpostavke da ono što ministar predlaže je dogovoreno s premijerom ili premijerkom tada, najčešće kad bi bilo ovako veliko neko pitanje sjeli svi zajedno. Situacija nije dobra, naravno da šteti državi, imidžu, povjerenju građana u državne institucije", objašnjava Josipović.

Istog je mišljenja i predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik države je zatražio da se sve riješi u paketu i da se riješi brzo i mislim da bi to bilo odgovorno da se tako i napravi", tvrdi Franko Vidović.

No, čini se da čak ni pitanja vojne i nacionalne sigurnosti ne mogu natjerati premijera i predsjednika da sjednu za isti stol i dogovore se.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba