evo i odgovora

Vječna rasprava: smije li kontrolor tražiti od 'švercera' osobnu iskaznicu?

Image
Foto: PIXSELL

Kontrolor u skladu sa zakonom, smije odnosno ima dužnost zatražiti švercere osobnu iskaznicu, ali isto tako švercer ima pravo odbiti predočiti dokument

10.11.2017. u 10:37/ Vijest.hr

Vječna dilema i rasprava o ovlastima ZET-ovih kontrolora, često se šire informacije kako kontrolori ne smiju tražiti od švercera osobnu iskaznicu, tj. da šverceri nisu dužni pokazati osobni dokument.

Portal Zagreb.info pronašao je točne informacije u Službenom glasniku u kojem piše: "Člankom 31. stavkom 1. Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika propisano je da putnik za vrijeme vožnje mora imati ispravnu voznu kartu, koju je na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika (kontrolora) dužan predočiti radi kontrole.

Ako putnik na zahtjev kontrolora ne predoči voznu kartu radi kontrole, čini prekršaj za koji se prema članku 57. stavku 1. točke 1. navedene Odluke može izreći novčana kazna od 150,00 do 500,00 kuna za fizičke osobe."

Također se navodi da je prijevoznik tarifom odredio ako se putnik zatekne u vozilu ZET-a bez karte ili ima neispravnu kartu, na mjestu događaja ili u roku od osam dana može platiti kaznu od 150,00 kuna, a nakon tog roka kazna se povećava na 200,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time je opravdano, ako osoba nema ispravnu kartu da se zatraže osobni podaci, da bi se mogle poduzeti propisane mjere.

Kontrolor u skladu s zakonom, smije odnosno ima dužnost zatražiti švercere osobnu iskaznicu, ali isto tako švercer ima pravo odbiti predočiti dokument, piše Zagreb.info.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba