OGLAS

Izračunali smo

Vlada je najavila smanjenje PDV-a na meso, ribu, voće, povrće... Evo koliko ćemo uštedjeti

12.9.2018. u 22:34/ Josip Antolić

Izračunali smo koliko će hrvatska obitelj profitirati od smanjenja PDV-a


Od prvog siiječnja 2019. spušta se PDV na svježe meso, ribu, voće, povrće, pelene, ali i jaja - otkrio je jučer na RTL-u ministar financija Zdravko Marić. 

Uhvatili smo se matematike i izračunali koliku će mjesečnu uštedu obiteljima donijeti smanjenje PDV-a, naravno ako ga bude pratilo smanjenje cijena. 'Ako' je ovdje ključna riječ jer i kad se PDV smanji na 13% ne znači da će se smanjiti i cijene. 


Izračunali smo, prosječna hrvatska obitelj, zbog smanjenja PDV-a bi svaki mjesec mogla uštedjeti 78 kuna. No građani nisu pretjerano oduševljeni. Kažu kako Vlada donosi ovakve mjere da se malo izreklamiraju, jer im rejting pada. Smatraju da bi nam trebale puno značajnije promjene.

Da se smanji stopa i na jaja ideja je koje je stigla nakon javne rasprave. Prosječan Hrvat na godinu pojede oko 160 jaja, a svako jaje koje pojede u idućoj godini trebalo bi biti 13 lipa jeftinije. 

Ti su segmenti u osobnoj potrošnji svakog kućanstava, poglavito onih s najnižim dohocima relativno najviše zastupljeni. 

Zadovoljni u Gospodarskoj komori

U Gospodarskoj komori su nadopunom porezne reforme zadovoljni. Objašnjavaju ova će mjera pomoći i proizvođačima koji svake godine u Hrvatskoj na tržište plasiraju oko 500 milijuna jaja.

"Vjerujemo da će to doprinijeti konkurentnosti naših proizvođača, a s druge strane i da će naši potrošači imati korist jer očekujemo da će u trgovinama, trgovačkim lancima doći do smanjena cijena. I to ne samo jaja, nego i svježeg mesa, ribe, voća i povrća", ističe Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

I u Vladi vjeruju da će trgovci spustiti cijene, jer smatraju kako će tržište i konkurencija odraditi svoje. U to su uvjereni i sindikalci. 


"Danas će praktički upravo sam zakon tržišta zatražiti od svih da spuste te cijene jer oni koji ih neće spustiti jednostavno će ostati bez kupaca. Jer kupci se danas vrlo brzo sele s jednog mjesta na drugo, ako procijene da im je tamo povoljnije za kupnju", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Smanjenje PDV-a na svježe meso ali ne i na mesne prerađevine

Sindikatima je pak u cijeloj priči problematično to što će se PDV smanjiti na svježe meso, ali ne i mesne prerađevine, kobasice, salame. Smatraju trebalo je mjeru proširiti i na mliječne prerađevine, no neslužbeno u Ministarstvu su objasnili za to nema novca.

Ipak ministar je na RTL-u obećao: "I ovaj smjer koji smo zacrtali sigurno gledamo i dalje. Jedan od sljedećih krugova sigurno bi trebao voditi naravno kada se stvore za to dodatne fiskalne mogućnosti, da se kompletna hrana spusti upravo na jednaku stopu".

Dotad ćemo na dio hrane i dalje plaćati jednu od najviših stopa PDV-a u Europi. 


Upravo se čita

Image
TUŽNE VIJESTI

Jedna od najvećih svih vremena podijelila potresnu priču: ‘Moj rak se vratio‘

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
'TO JE OBAVEZA'

Jandroković o plaćanju troškova navijača iz grčkih zatvora: 'Država mora brinuti o svojim državljanima'


Više s weba