sjednica vlade

Vlada objavila nove cijene goriva, jedna vrsta osjetno pojeftinjuje od sutra

Image

Andrej Plenković

Foto: RTL

Od ponoći se opet mijenjaju cijene goriva

19.9.2022. u 14:03/ N.C.

Premijer Andrej Plenković izašao je iz izolacije nakon što mu je prošlog četvrtka potvrđena zaraza Covidom-19 te je predsjedao sjednicom Vlade koja je donijela i odluku o novim cijenama goriva.

Premijer je zahvalio prvo ministru Tomi Medvedu koji ga je mijenjao dok je on bio u izolaciji. Izrazio je sućut Velikoj Britaniji zbog smrti kraljice Elizabete II.

Vlada je poslala zahtjev Europskoj komisiji za uplatom druge rate od 700 milijuna eura u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je Plenković. Hrvatska je treća država koja je podnijela takav zahtjev Europskoj uniji, budući da je u prvoj polovici godine ispunila svih 25 potrebnih reformi.

"Ovo je poticajno i dobro, znači da smo se dobro pripremili. Nastavit ćemo s provedbom reformi kako bismo došli u poziciju da sredinom idućeg polugodišta zatražimo dodatna sredstva", dodao je Plenković. Trenutno su u provedbi natječaji za projekte u vrijednosti 15 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na nevrijeme i poplave koje su pogodile neke dijelove Hrvatske krajem prošlog tjedna.

"Nevrijeme koje se dogodilo u Čazmi je uistinu nevjerojatno. Spremni smo pomoći županiji i gradu. Također u koordinaciji smo s čelnicima na poplavljenim područjima Karlovačke županije, pružit ćemo pomoć kao i uvijek u ovakvim situacijama", poručio je premijer.

Upravo se čita

Image
muška krunica

Batarelo o klečanju na Trgu: 'Trg smo već zauzeli. Duhovno ćemo osvajati cijelu Hrvatsku, časna riječ'

Najavio je da u srijedu počinju pregovori sa sindikatima javnih i državnih službi, a naveo je što je Vlada sve u ovom mandatu napravila za materijalna prava zaposlenih.

Cijene goriva

U četvrtak i petak došlo je do značajnijeg pada cijena dizela na mediteranskom tržištu te je Vlada odlučila korigirati cijene iako je posljednja uredba donesena na rok od dva tjedna. Međutim, kako je to pojasnio ministar gospodarstva Davor Filipović, građani će od ovoga imati koristi. Naime, nova cijena dizela bit će niža za 59 lipa, odnosno od ponoći će litra biti 12 kuna i 29 lipa. Benzin poskupljuje za jednu lipu te je nova cijena 10,58 lipa za litru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena plavog dizela ostaje ista.

"Radimo ovo kako bi izašli u susret građanima i gospodarstvenicima. Da nema mjera, benzin bi bio skuplji za kunu i 94 lipe, a dizel za kunu i 98 lipa po litri. Kada se pogleda prosječan spremnik od 50 litara, građani plaćaju 97 kuna manje na benzinu i 99 kuna manje na dizelu nego da nema mjera Vlade", poručio je Filipović.

710 milijuna kuna za dugove bolnica

Vlada je donijela odluku o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Ukupno je osigurano oko 710 milijuna kuna - 466 milijuna za ustanove kojima je osnivač RH te 243 milijuna kuna za ustanove čiji su osnivač županije, kazao je ministar Vili Beroš.

Riječ je o dugovima koji su stariji od 120 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
NISU BAŠ BILE BLAGONAKLONE

Provjerili smo što o potencijalnom ministru zdravstva misle neke njegove pacijentice!

Više s weba