JOŠ JEDNO

Vlada osnovala povjerenstvo koje će tražiti i odabrati partnera za Croatia Arlines

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Odluku o odabiru strateškog partnera donosi Vlada na prijedlog Povjerenstva

21.2.2019. u 12:05/ Hina

Postupak traženja i odabira strateškog partnera Croatia Airlines provodit će višečlano, međuresorno povjerenstvo, s glavnom zadaćom razmatranja daljih koraka za dovođenje kvalitetnog i iskusnog partnera u zračnom prometu koji će pridonijeti budućem razvoju i konkurentnosti te kompanije, odlučila je u četvrtak Vlada.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je na sjednici Vlade da jeNacionalnim programom reformi 2018. utvrđeno da se daljnji razvoj i unapređenje poslovanja društva Croatia Airlines može realizirati samo s ozbiljnim strateškim partnerom te se stoga pokreće postupak njegovog traženja i za to osniva Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera.

"Glavna zadaća Povjerenstva je razmatranje mogućih daljnjih koraka za dovođenje kvalitetnog strateškog partnera sa značajnim iskustvom u civilnom zrakoplovstvu, koji bi uz ostalo osigurao širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela te Croatia Airlinesa. Pri tome treba imati u vidu važnost redovitog i cjelogodišnjeg povezivanja u domaćem i međunarodnom zračnom prometu te potrebu za snažnom potporom daljnjem razvoju turističkih potencijala Hrvatske, kao i sudjelovanje u obnovi flote i dokapitalizacije za budući razvoj tog nacionalnog zračnog prijevoznika", istaknuo je Butković.

Novo je povjerenstvo sastavljeno od 10 članova, pri čemu će ministar Butković bit njegov predsjednik, dok su članovi Tomislav Mihotić (državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture), Jure Šarić (pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture), Andreja Metelko-Zgombić (državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova), Zdravko Zrinušić (državni tajnik u Ministarstvu financija), Krunoslav Katičić (državni tajnik u Ministarstvu državne imovine), Tomislav Pokaz (savjetnik predsjednika Vlade), Zlatko Mateša (predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlinesa), Nataša Munitić (zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Croatia Airlines) te Jasmin Bajić (aktualni predsjednik Uprave Croatia Airlines).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je dužno provesti postupak traženja te predložiti Vladi odabir strateškog partnera Croatia Airlinesa sukladno važećem zakonodavstvu RH i EU, tako da se osigura da vlasništvo i upravljanje nad tom nacionalnom zračnom  kompanijom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU, a s ciljem održavanja operativne licencije zračnog prijevoznika.

Odluku o odabiru strateškog partnera donosi Vlada na prijedlog Povjerenstva.

Upravo se čita

Image
drama na D-8

U prometnoj u blizini Slanog poginuo 26-godišnji suvozač. Mlađi vozač teško je ozlijeđen.

Cijelom tom postupku je prethodila odluka Vlade iz siječnja 2018. da se Croatia Airlines vraća na listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa RH, da bi nakon toga, u travnju 2018. u Nacionalnom programu reformi naveden cilj da joj se razvoj osigura kroz kvalitetno strateško partnerstvo.

Slijedom toga, trenutno je u završnoj fazi i rujnu 2018. pokrenut ograničeni dvostupanjski postupak nabave usluga financijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije Croatia Airlines i pronalaska strateškog partnera, o čemu se do sada nije ni od kuda izvijestilo je li se i tko sve javio na tu nabavu.

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila i konačni prijedlog Zakona o vinu, kojim se predlaže smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara, a donijela je i zaključak o financiranju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške sa spojnom cestom, pri čemu je procijenjena vrijednost dijela projekta koji financira Hrvatska 520,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Vlada je poduprla i realizaciju projekta rekonstrukcije starog mosta u Trogiru te je zadužilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da suradnji s HC-om osigura izradu projektne dokumentacije i dobivanje svih suglasnosti i dozvola potrebnih za njegovu realizaciju.

Vlada je donijela i odluku o davanju koncesije društvu Plinacro za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu izgradnje i korištenja magistralnog plinovoda Zlobin - Omišalj na području grada Kraljevice i općine Omišalj, a njegova izgradnja je bitna kako bi se osigurala otprema plina iz budućeg terminala za prirodni ukapljeni plin na otoku Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na sjednici u četvrtak uputila poziv vijećima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje sedam članova te udrugama nacionalnih manjina i drugim organizacijama manjina, vjerskim zajednicama, pravnim osobama i građanima pripadnicima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje pet članova Savjeta za nacionalne manjine, s obzirom na istek mandata sadašnjim članovima Savjeta.

Vlada je donijela i odluku o uspostavi nacionalne mreže suradnje na području izbora za Europski parlament (EP) odnosno suradnje u području transparentnosti na internetu, zaštite od kibernetičkih incidenata i borbe protiv kampanja dezinformiranja u kontekstu izbora za EP.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba