konačni stav

Vladajuća koalicija u utorak odlučuje o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, bez obzira na Milanovićeve najave

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

"Svi kandidati trebaju imati jednak pristup toj dužnosti i mi ćemo na taj način postupiti'', rekao je Bačić

1.10.2021. u 12:53/ Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je najavio da će vladajuća koalicija u utorak donijeti konačni stav o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, bez obzira na to što je predsjednik Zoran Milanović već najavio da će za tu dužnost predložiti suca Radovana Dobronića.

"Svrha sjednice Odbora za pravosuđe nije izjasniti se samo o kandidatu predsjednika Republike za predsjednika, sucu Dobroniću, nego o svim kandidatima koji su saslušani na prethodnoj sjednici. Kao što je Predsjedništvo HDZ-a najavilo, za idući tjedan smo planirali donošenje stava i odluke o svim kandidatima, a ne samo o Dobroniću", rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Najavio je da će u ponedjeljak, na sjednici Predsjedništva HDZ-a, i u utorak na sastanku vladajuće koalicije, donijeti konačan stav o svim kandidatima.

Image
privremena suspenzija

Bivši glavni državni odvjetnik odbacio napise da je zloporabio položaj i prikrio medijski reket svog kolege masona

Image
privremena suspenzija

Bivši glavni državni odvjetnik odbacio napise da je zloporabio položaj i prikrio medijski reket svog kolege masona

Iako je sjednica Odbora za pravosuđe na tu temu sazvana za ponedjeljak, Bačić je rekao kako pretpostavlja da se o tome onda na sjednici Odbora u ponedjeljak neće odlučivati i vjeruje da će predsjednik Odbora Mišel Jakšić prolongirati tu sjednicu za koji dan kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Bačićevim riječima, nije svrha Zakona o sudovima i postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda da se na Općoj sjednici VS-a pa ni na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe određuje o kandidatu koji je u javnosti, prije nego što je postupak dovršen, istaknut kao kandidat predsjednika Republike, nego je svrha izjasniti se o svim kandidatima.

Time bi se, smatra Bačić, predsjedniku Republike olakšalo da, kada donosi odluku, uvažava i stavove ta dva tijela, a na njemu je da donese odluku, pri čemu ga nijedan od stavova ovih tijela ne obvezuje.

Upravo se čita

Image
muška krunica

Batarelo o klečanju na Trgu: 'Trg smo već zauzeli. Duhovno ćemo osvajati cijelu Hrvatsku, časna riječ'

"Svi kandidati trebaju imati jednak pristup toj dužnosti i mi ćemo na taj način postupiti i prema sucu Dobroniću i prema svim ostalim kandidatima", ustvrdio je.

Izvijestio je i da je Klub zastupnika HDZ-a na jutrošnjoj sjednici raspravljao o potrebi da Hrvatski sabor donese Etički kodeks saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao Klub zadužili smo naše članove Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i predsjednika Dražena Bošnjakovića da u idućih 15-ak dana na sjednici Odbora inicira i predloži Etički kodeks", rekao je Bačić.

Dodao je kako, unatoč postojećim propisima koji reguliraju ponašanje zastupnika, žele da se još dodatno izoštre odredbe kojima bi se propisivalo postupanje zastupnika u Hrvatskom saboru i izrazio očekivanje da će se Kodeks donijeti do kraja godine i njime podignuti demokratska razina na kojoj bi zastupnici trebali nastupati i u raspravama i u odnosu prema kolegama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NISU BAŠ BILE BLAGONAKLONE

Provjerili smo što o potencijalnom ministru zdravstva misle neke njegove pacijentice!

Više s weba