'Kakvu Europu žele građani'

Von der Leyen: Dubravka Šuica bit će zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Konferencija o budućnosti Europe trebala bi pokazati kakvu EU žele njezini građani

10.9.2019. u 15:55/ Hina

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da će Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, biti zadužena za konferenciju o budućnosti Europe koja bi trebala pokazati kakvu EU žele njezini građani.

Konferencija bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Šuica, dosadašnja članica Europskog parlamenta, imenovana je za potpredsjednicu EK za demokraciju i demografiju.

"Ona će u ime EK biti zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe. To je velik, vitalan proces za našu demokraciju. Ona će blisko surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem EU-a. Jako je važno provesti taj program u sljedeće dvije i pol godine", rekla je Von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Šuičinu resoru, dodala je kako je riječ o "fantastičnom" području koje uključuje usklađivanje rada i obitelji te starenje radne snage.

"Tu se može puno učiniti", kaže Von der Leyen, napominjući da ima gradova i regija koji uspješno pokazuju da je moguće preokrenuti trend i zaustaviti demografski pad.

Upravo se čita

Image
hlađenje na bilicama

Bivši policajac i boksač smrskao lice mladiću. Uhićen je i poslan u pritvor na mjesec dana

"Želimo dati novi poticaj europskoj demokraciji. To je naša zajednička odgovornost. Demokracija je više od glasovanja na izborima svakih pet godina. Njezina je bit u tome da se čuje naš glas i da smo sposobni sudjelovati u načinu na koji se izgrađuje društvo,” rekla je Von der Leyen.

Jedna od petero potpredsjednika EK Šiuca je triput birana u Europski parlament. Bila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine potpredsjednica je Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Branitelji napali Glavaševića, Matić žestoko uzvratio riječima!

Više s weba