Bravo, doktore!

Vratio se iz SAD-a i otišao raditi na mali hrvatski otok: Sam radi u ordinaciji na Istu i Molatu

5.8.2019. u 16:20/ Donna Diana Prćić

Rođeni Siščanin živio je s obitelji godinama na jugu SAD-u gdje je studirao biologiju

I dok Hrvati masovno iseljavaju iz zemlje, posebno s otoka, lijepa priča stiže nam s otočića Ista. A ona govori o mladom liječniku dr. Velimiru Vuku koji se vratio iz SAD-a na otočić Ist kako bi ondje radio i živio. 

Ne samo što se sam brine o zdravlju Išćana već je njegova ordinacija i na otoku Molatu koji posjećuje triput na tjedan. Ništa mu nije teško jer, kaže, ima svoju misiju.

Ist je otok u zadarskom arhipelagu udaljen dva sata vožnje od kopna. Trajekt do mjesta vozi jednom na dan. Na otoku živi stotinjak mještana o kojima se brine 38-godišnji liječnik opće prakse koji se na otočni život odlučio prije dvije godine. 

"Obožavam hrvatske otoke, volio bih ih posjetiti što više. Slao sam molbe na hitne, domove zdravlja, kopno, najviše na otoke, a tu su mi dali ponudu i prihvatio sam trajni posao", govori za RTL Danas dr. Velimir Vuk, liječnik opće prakse

Iz SAD-a na Ist

Rođeni Siščanin živio je s obitelji godinama na jugu SAD-u gdje je studirao biologiju, a u Hrvatsku se vratio te upisao Medicinski fakultet na engleskom jeziku u Zagrebu. Sada je pomagati ljudim u nevolji na otocima - njegova misija. 

"Ja mislim da je to srce medicine. Ne trebaš biti profesor da pomažeš ljudima, nego treba dati sve od sebe. Takvi liječnici moraju biti", dodaje.

Sam samcat radi u ordinaciji na Istu, a pacijente prima i na Molatu, na kojem ima i medicinsku sestru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo dolazim u utorak i četvrtak, ja sam doktor opće medicine na Istu i Molatu, također radim pripravnost hitne kad sam tu gdje sam uvijek dežuran. Mogu me zvat usred noći, mogu me zvati bilo kada. Nekad pratim pacijente gliserom u Zadar i ja sam i mrtvozornik za Ist i Molat", kaže mladi liječnik. 

Pacijente prima u ordinaciji, ali ih i posjećuje. Tijekom našeg posjeta Istu uz papirologiju, imao je i dva pregleda - mladu turisticu i 89-godišnjeg susjeda umirovljenika.  

I drugim mještanima itekako puno znači što imaju liječnika na otoku. Dapače, liječnik, vuk samotnjak je među omiljenima. 

"Uvijek dobro dođe ako i nije bolest u pitanju, već podrška. Pogotovo kad pokaže svoje pravo iskustvo, kada nam je najteže, da daje elana za dalje, da ne tonemo", govori Ana s Ista.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
potvrdila maja đerek

Maja Đerek radi čistku gradskih stanova i oduzima ih olimpijcu, prvaku opere, profesorici prava...

Iako Ist smatra svojim domom u kojem živi bez stresa, sjetan priznaje  da mu nedostaje sadržaja tijekom godine. 

"Tijekom zime tu je jedna krčma otvorena i to je to. Taj društveni život fali, ljudi mojih godina. Volim kazališta, kino, koncerte, to nemam,  ali odem povremeno u Zadar po opremu i to je spas", kaže nam Velimir Vuk. 

No sve, kaže, nadoknađuje svaki onaj trenutak kada je na izoliranom otoku nekome pomogao.

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOD SLAVONSKOG ŠAMCA

Muškarac (54) za 800 eura kupio krivotvorenu osobnu i vozačku. Otkriven na graničnom prijelazu

Više s weba