zbog formalnih razloga

Vrhovni sud odbacio žalbu suspendiranog zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože

27.4.2021. u 12:19/ Hina

Vrhovni sud u utorak je izvijestio da je zbog formalnih razloga odbacio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića nakon što ga je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) sredinom travnja na tri mjeseca udaljilo s dužnosti.

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože. Nakon ostavke nastavio je raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljilo s dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.

Vrhovni sud u priopćenju je pojasnio da je u ovom slučaju postupao kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika, nakon što je Jelenić podnio žalbu na odluku DOV-a.

"Kada Državnoodvjetničko vijeće u stegovnom postupku donese odluku o privremenom udaljenju od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti, tada se ta odluka može pobijati žalbom. No, ovdje nije riječ o odluci o privremenom udaljenju koja bi bila donesena u stegovnom postupku, nego o odluci donesenoj prije pokretanja stegovnog postupka. Za takvu je odluku zakonom propisano da žalba nije dopuštena, ali je moguće pokrenuti upravni spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je Vrhovni sud Republike Hrvatske, bez upuštanja u to je li odluka o privremenom udaljenju pravilna ili nije i bez upuštanja u to je li žalba osnovana ili nije, zbog formalnih razloga odbacio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske", priopćio je Vrhovni sud.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

Upravo se čita

Image
ZA DANAS

Iz lockdowna u Kini javila se Hrvatica: 'Testiramo se svako jutro, upozore ako si bez maske'

Zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti, Hrvoj Šipek je predložila izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba