digitalna Hrvatska

Vrhunski stručnjaci žele ostati u Hrvatskoj? Plaće su zadovoljavajuće, ali nisu jedini faktor...

6.6.2022. u 21:35/ Ida Balen

Nakon Zagreba, Splita i Osijeka, tvrtka Ericsson Nikola Tesla otvorila je riječki ured, a plan je zaposliti više desetaka ljudi!

Ivo Zubčić razvojni je inženjer i posao može naći bilo gdje u svijetu - no odlučio je ostati u Rijeci!

"Plaća je bitan segment života, tako da je ona isto odlučivala o tome dal' ću prihvatiti ovo radno mjesto ili ne. Definitivno je zadovoljavajuća, ali sve druge stvari, od kolegijalnosti drugih kolega, jednog ljudskog pristupa….", kaže.

Prosječna hrvatska plaća u IT sektoru je 12 600 kuna. Iskusni programeri zarađuju i preko 19 tisuća kuna. Plaće rastu jer raste i potražnja za takvim stručnjacima, kojih nema dovoljno.

"Kao primjer mogu reći da je Europa postavila cilj do 2030. da od današnjih 8,4 milijuna ICT stručnjaka narastu do preko 20 milijuna. Tako da isto tako digitalna Hrvatska treba izuzetno velik broj stručnjaka u ICT-u", objašnjava Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIČA O USPJEHU

Ericsson Nikola Tesla proslavio 70 godina rada: 'Što se tiče mobilnih mreža, i dalje smo predvodnik'

Image
PRIČA O USPJEHU

Ericsson Nikola Tesla proslavio 70 godina rada: 'Što se tiče mobilnih mreža, i dalje smo predvodnik'

Da bi ostali u Hrvatskoj nisu dovoljne samo plaće već i mogućnost da razvijaju svoju inovativnost. Ovo je jedan od primjera.

"Ideja je da se prostor, bilo to skladište, tvornica ili neki drugi prostor pokrije 5G povezanošću, 5G mrežom. Ovo je primjer jedne od stvari koju onda može takva organizacija napraviti, znači, automatizirana inventura nekakvog skladišta ili prostora, ubrzana, bez dana u kojima se ne može raditi, zbog inventure", govori Barbara Pavelić Grbić, menadžerica za Cloud mreže.

Upravo se čita

Image
Slučaj Platak

Pročelnik HGSS-a o ozlijeđenom kolegi: 'Nije dobro, ima vrtoglavice, ne može čitati. Policiju ne komentiram'

Mjesto na kojem je znanje opipljivo i na kojem su opipljivi razlozi zbog kojih vrhunski stručnjaci baš tu žele i ostati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na Markovom trgu

Građani prosvjedovali protiv Prijedloga Zakona o pomorskom dobru: 'Nije ti ćaćino'

Više s weba