Odbor za obitelj

Vučemilović: 'Izvidi vezani za 94 posvojenja u proteklih 10 godina iz DR Kongo već su u tijeku'

Image

'Mora se provesti legalizacija svih dokumenata prije nego što se dođe na sud ovjeriti rješenje. Postupak treba voditi u skladu s Obiteljskim zakonom države. Bila je preporuka da se napravi registar posvojene djece kako bi se osigurala sturčna pomoć i posvajateljima i djeci'

3.2.2023. u 17:07/ Danas.hr

Nakon što je Saborski odbor za obitelj izglasao  zaključke vezane uz međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga u kojima traži reviziju svih posvojenja iz te države, predsjednica odbora Vesna Vučemilović rekla je kako sada moraju čekati izmjene dopuna Zakona.

"Danas smo na elektronskoj sjednici usvojili zaključke sa tematske sjednice. Glasalo je devet članova odbora, sedam je bilo za, a dvoje suzdržano. Gospođa Kekin nije željela sudjelovati u glasovanju jer smatra da se za ovakve stvari treba sazvati sjednica", priča Vučemilović te dodaje kako na jučerašnjoj sjednici nisu imali kvorum, a nije bilo ni zastupnice Ivane Kekin, zbog čega nije bilo drugog načina da obavi ovaj postupak.

"Mora se provesti legalizacija svih dokumenata prije nego što se dođe na sud ovjeriti rješenje. Postupak treba voditi u skladu s Obiteljskim zakonom države. Bila je preporuka da se napravi registar posvojene djece kako bi se osigurala sturčna pomoć i posvajateljima i djeci", rekla je.

Image
'to je nužno'

Saborski odbor izglasao da sva posvojenja iz Konga moraju na reviziju

Image
'to je nužno'

Saborski odbor izglasao da sva posvojenja iz Konga moraju na reviziju

Svi zaključci na tragu su u onoga, kaže, što je predložila pravobraniteljica za djecu, ali i predsjednik Vrhovnog suda.

"Određeni izvidi vezani za ova 94 posvojenja u proteklih 10 godina iz DR Kongo već su u tijeku, sve su se službe aktivirale. Mi ne znamo ni kako su djeca ušla u proces posvojenja ni jesu li roditelji bili u registru posvojenja ni gdje su djeca danas . Mislim da je u interesu Hrvatske da ustanovimo gdje su djeca, jesu li u Hrvatskoj I jesu li sa svojim posvojiteljima. Mi to ne znamo i to je na državi da ustanovi kako bi se interes djeteta pokazao na pravi način”, dodala je.

Zaključci nemaju obvezujuću narav kao ni preporuke vrhovnog suda. Ono što će biti obvezujuće su izmjene i dopune zakona u izradi koje će vrlo vjerojatno doći na plenarnu sjednicu sabora.

"Moramo voditi računa o najboljem interesu djeteta, to je emeritum ove situacije. Djecu ne treba dodatno traumatizirati. Ukoliko su se adaptirala tim više, ali da treba utvrditi činjenično stanje bez medijske pompe to treba napraviti. Ako barem jedno dijete  nije s obitelji posvojiteljima, država ima ozbiljan problem", kaže Vučemilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobor nema ovlasti kada je u pitanju zabrana posvojenja iz država koje nius članice Haaške konvencije.

"Vidjet ćemo što će reći nadležna Ministarstva. Mi mislimo da je dobro da se zabrani jer svi koji posvajaju djecu iz tih država ne mogu biti sigurni da se proces vodi u najboljem interesu djeteta što je čigledno. Imamo i prijedlog rezolucije koja će biti na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu pa ćemo vidjeti što će reći Euro zastupnici", zaključila je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
udaljen iz službe

Zagrebački policajac fekalijama uneredio šefov ured i još nekoliko prostorija u postaji

Više s weba