GOST DIREKTA

Vuk Vuković: 'Rat će izazvati pritisak koji bi mogao Zapad brže gurnuti u recesiju, a Rusija će proživjeti de...

23.3.2022. u 22:43/ RTL Direkt

Na pitanje jesu li posljedice rata ekonomska bomba za sve ostale države u Europi, Vuković je kazao da je to najveća opasnost

Poskupljenja, kripto pomoć, sankcije, sve su to teme o kojima je u RTL Direktu govorio Vuk Vuković.

Vuković je komentirao svoju tvrdnju da su sankcije Rusiji ekvivalent ekonomskoj atomskoj bombi.

"Onako kako su bile zamišljene na početku da. Čitam puno kritičara da se nije otišlo dovoljno daleko. Razlog zašto je to tako, govorimo o embargu na naftu i plin koji se nije proveo do kraja, firmama je teško napraviti tranziciju. Ne možete zamijeniti dobavljača od danas do sutra tek tako. Imate plinovod naftovod, s druge strane drugog dobavljača nabaviti je proces koji traje. Izuzetno jak udara je bio na njihovu središnju banku, na zamrzavanje mogućnosti korištenja deviznih rezervi što je bitno u održavanju stabilnosti tečaja, a kad tečaj krahira onda imate katastrofalne ekonomske posljedice. To je ekvivalent financijske bombe. Tu je i micanje banaka sa SWIFT-a što znači da ne možete provoditi plaćanja i to ograničava mogućnost uvoza i izvoza dobara", kazao je Vuković.

Vuković smatra da Europa može reći zbogom ruskom nafti i plinu, ali u srednjem roku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika je ovisnost. Oko 50 posto ruskog izvoza nafte ide prema Europi, 75 posto plina ide prema Europi. Europa je njihov veliki kupac. Koliko će trajati promjena ovisi koliko će trajati sankcije. Europi je dobar trenutak da razmisli o strategiji skidanja ovisnosti s ruskih energenata što je dobro, ali nije nešto što se može napraviti kratkoročno", kazao je. 

Kazao je i da se to napravi kratkoročno da bi cijene otišle gore.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

"Nije velika potražnja plina kao za teške zime, ali imate firme koje koriste plin. Nafta nam treba svakodnevno. Novi dobavljač koji će dolaziti iz Bliskog istoka, Latinske Amerike, to traje", kazao je. 

Komentirao je i Putinovu odluku da nema više plaćanja neprijateljskim valutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije ništa novo. Za mene taj potez ima smisla da se smanji pritisak na daljnju destabilizaciju rublja, da se umjetno digne potražnja za njima i anulirati šok. Rubalj da nas je narastao ali je devalviran masovno", kazao je. 

Na pitanje jesu li posljedice rata ekonomska bomba za sve ostale države u Europi, Vuković je kazao da je to najveća opasnost.

Image
'Putin mora biti poražen'

Predsjednik Europskog vijeća: 'Sankcije moraju biti inteligentne. Ciljamo na oligarhe i na gospodarske sektore'

Image
'Putin mora biti poražen'

Predsjednik Europskog vijeća: 'Sankcije moraju biti inteligentne. Ciljamo na oligarhe i na gospodarske sektore'

"Sankcije koje su nametnute Rusima su teži nego posljedice koje će doživjeti Europa i zapad. Hrpa firmi je otišla, nemate plaćanja, ograničen je uvoz i izvoz. Zemlja koja se ponosi velikom proizvodnjom i samodostatnošću, a to je laž, zemlja koja model rasta temelji na izvozu resursa, ne može biti samodostatna. Ako pokušate monetarnim stimulusima anulirati efekt rublja i nezaposlenosti imate dodatnu inflaciju. Kod nas će biti inflatorni pritisak, pritisak rasta cijena goriva, hrane, koji bi mogao ranije nego očekivano gurnuti zapad u recesiju. Rusija će proživjeti depresiju, to su razlike", kazao je Vuković. 

Kazao je i da su se dogodili trendovi koji su označili olakšanje lanaca nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 11. mjesecu je bio vrhunac pritisaka, počelo se izravnavati dok nije počeo rat i sad se vraćamo na ono od prije", kazao je. 

Kazao je i da će se posljedice osjetiti s vremenskim odmakom. 

Govoreći o turizmu, kazao je da je Hrvatska imala tržite Rusa i Ukrajinaca. Kazao je da booking u Hrvatskoj još nije padao, ali da će se vidjeti daljnji razvoj situacije. 

Komentirao je i korištenje kriptovaluta u ratu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primijetilo se prebacivanje rublja u Bitcoin, kad se razmišlja tko to radi to rade ruske elite, to će raditi oligarsi na koje su sankcije udarene", kazao je te dodao da Bitcoin ima ograničenu ponudu.

Na pitanje ima li išta pozitivno za kraj, Vuković je kazao da je počeo lijepo vrijeme i da će bar biti manja potražnja za plinom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba