iz domovinskog rata

Vukovar će graditi spomenik na prvi srušeni zrakoplov u Vukovaru vrijedan milijun kuna

Image

Natječaj je raspisan, bit će od armiranog betona i visok oko tri etra. Iz ptičje perspektive moći će se pretpostaviti silueta zrakoplova od papira, slomljenong krila

29.1.2023. u 8:56/ Danas.hr

Na najprometnijoj vukovarskoj prometnici, uz kružni tok na raskrižju dvaju državnih cesta, one koja vodi prema Osijeku i druge prema Vinkovcima, ove će godine niknuti spomenik, odnosno spomen obilježje na prvi srušeni zrakoplov u Vukovaru tijekom Domovinskog rata.

Kako donosi Telegram, natječaj za najnoviji spomenik raspisan je i bit će zaključen za nekoliko dana, 1. veljače. Procijenjena vrijednost radova je 136.173,6 eura (u natječaju je naveden iznos od 1.026.000 kuna), bez PDV-a. Investitor je Grad Vukovar koji je već imenovao glavnu projektanticu, Tatjanu Ostojić Danilović.

Spomenik će biti od armiranog betona, visok oko tri metra. Najzanimljiviji dio opisa budućeg spomenika kaže da će na betonski zid biti postavljen ekran "poput prozora zrakoplova" na kojem će se "izmjenjivati kadrovi Vukovara iz zraka". Gledano "iz ptičje perspektive, može se iz cijele kompozicije pretpostaviti silueta zrakoplova od papira, slomljenog krila".

Image
NIJE BAJNO

Objavljeni poražavajući podaci. Vukovarsko-srijemska županija ima najveći broj iseljenih u EU

Image
NIJE BAJNO

Objavljeni poražavajući podaci. Vukovarsko-srijemska županija ima najveći broj iseljenih u EU

Pravnik u upravi vukovarskog Komunalca, u čijem se dvorištu nalazi maknuti partizanski spomenik rekao ja da se pisanim zahtjevom moramo obratiti upravi tvrtke koja će razmotriti našu molbu da fotografiramo brončanu skulpturu, sada nedostupnu očima javnosti. Uspjelo nam je, jedino, s vanjske strane ograde snimiti ogromni drveni sanduk u kojem se skulptura nalazi.

Kako navodi Telegram, to će biti još jedan u nizu spomenika u tom gradu koji koštaju milijune.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zagrebački junaci

Monografija vatrogasaca otkrila: Jeli su na haubama, u košari dočekali podrhtavanje pa se našalili sa zapovjednikom

Više s weba