ogromna količina kiše

Za Kupu na snazi redovne mjere drugog stupnja: Komadina kazao da se se neće proglašavati izvanredno stanje

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Direktor Hrvatskih voda ističe da se prati i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo

17.9.2022. u 16:41/ Hina

Čelništvo Hrvatskih voda je na sastanku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama u subotu u Delnicama izvijestilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stupnja zaštite od poplava. Sve službe su na terenu i prate situacij, a cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka, utvrđeno je na sastanku, kako prenosi Primorsko-goranska županija.

Na sastanku su sudjelovali župan Zlatko Komadina, načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac i pročelnik Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Matko Škalamera, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

 “Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti”, rekao je tom prigodom župan Komadina, kako stoji u priopćenju PGŽ.

 Gradonačelnica Mihelčić istaknula je da su nastale velike štete od poplava na cestama koje vode do manjih naseljenih mjesta te otežavaju obilazak obitelji i starijih. Kako je većinom riječ o nerazvrstanim cestama, što je trošak Grada Delnica, izrazila je bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. Točna procjena očekuje se u ponedjeljak, navela je gradonačelnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'iskopi puni vode'

Karlovčani se pripremaju na obranu od poplave. Pune se vreće pijeskom, vrhunac vodostaja očekuje se sutra

Image
'iskopi puni vode'

Karlovčani se pripremaju na obranu od poplave. Pune se vreće pijeskom, vrhunac vodostaja očekuje se sutra

Župan Komadina dodao je kako će se županijske ceste dovesti u redovno stanje i - iako se neće proglašavati elementarna nepogoda - Županija je spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji. “Radi se o velikom broju kilometara, mnogo naselja i malo stanovnika, ali mora postojati prohodnost”, rekao je župan, naglašavajući da ovakva situacija s poplavama nije bila u posljednjih dvadesetak godina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da su u Karlovcu proglašene redovne mjere obrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo. "U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine oborina što je rezultiralo iznimno visokim vodostajem rijeke Kupe koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dosegnuo i povijesne maksimume. Ti su vodostaji rezultat i klimatskih promjenama koje se događaju diljem svijeta", naglasio je Đuroković.

Upravo se čita

Image
RTL Danas donosi

Kako dio poslodavaca želi rušiti rad nedjeljom i koji su razlozi onih za neradne nedjelje?

 Sudionici sastanka potom su obišli poplavljeno područje u dolini Kupe kod mjesta Kuželj i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je poplavljen postav Prirodoslovnog muzeja.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tvrtka iz Lošinja dijeli stipendije

Više s weba