priprema za turiste

Za sezonu se traži sve od kuhara i konobara do sobarica, rade i brojni srednjoškolci: Evo što je najtraženije...

13.4.2022. u 9:00/ rtl.hr

Dolaskom turističke sezone i broj nezaposlenih sve je manji

Hrvatska se užurbano priprema za turističku sezonu pa je i potraga za radnom snagom u punom jeku. Hotelske kuće, turističke agencije i restorani ponudili su brojna radna mjesta na Sajmu u Dubrovniku. 

Traži se gotovo sve od kuhara i konobara do sobarica. Svoju šansu za dobrim džeparcem koriste i srednjoškolci koji imaju priliku naučeno primijeniti u praksi. 
Ana i Anamarija završavaju srednju školu. Iza sebe već imaju tri radne sezone u ugostiteljstvu. 

''Ovako kroz sezonu je jako dobro i za učenika i studenta jako dobro jer se može i zaraditi za studirati i za kroz godinu imati tako da jako dobro'', rekla je Ana Mijatović, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

''Nije mi bilo teško raditi, a i uz tu sezonu naučiš nešto novo za sljedeću godinu školsku'', kazala je Anamarija Gašpar, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i prilika za dobru zaradu. Plaće za učenike u turizmu iznose i do 7 tisuća kuna, dok studenti po satu najčešće zarađuju između 30 i 35 kuna. Ove se godine traži velik broj sezonskih turističkih djelatnika. Plaća, kažu učenici, nije jedino mjerilo.

''Trenutno tražim posao u nekom hotelu koji je visoke kvalitete i nadam se da ću uspjeti'', izjavio je Patrik Miladin, učenik Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Upravo se čita

Image
nekima će se svidjeti

Od danas pojeftinjuju neke cigarete, Carinska uprava objavila tablicu

''Tražim neko mjesto gdje ću postići dobro iskustvo'', rekao je Eldin Grebović, učenik Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

''Više nešto na terenu nego u hotelu, ne vidim sebe da radim u kancelariji nego više izvan. Za početak očekujem dovoljno da pokrijem izlaske'', kazala je Dora Japunčić, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SIGURAN ODMOR'

Turisti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, ali rezervacija je manje: 'Pad je 30 do 40 posto, a rat je postao normalna tema'

Image
'SIGURAN ODMOR'

Turisti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, ali rezervacija je manje: 'Pad je 30 do 40 posto, a rat je postao normalna tema'

''Naši učenici se trebaju približiti tržištu rada, učenjem temeljeno na radu, a jedan od drugih načina je ustvari i prisustvo na tržištu rada'', izjavila je Hilarija Lozančić Benić, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Tržište nudi brojne poslove u turističkoj sezoni - prilika je to za stjecanje radnog iskustva. 

''Tražimo zainteresirane za rad na recepciji plaži, aperitiv baru, kuhinji i restoranima'', rekla je Anđela Obad, djelatnica u hotelu.

''Trenutno se traži zaposlenje - posao predstavnika turističkog predstavnika u hotelu kao i zaposlenika na aerodromu. Znači sve što je vezano za goste'', kazala je Kristina Samac, djelatnica u turističkoj agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trendovi se mijenjaju pa i interes za radna mjesta. 

''Konkretno, najviše interesa su mi pokazali učenici za organizacijom evenata. To je valjda ono što je danas ipak u ovom svijetu digitalnih medija možda najviše in'', rekao je Toni Šimunović, direktor prodaje u hotelu.

Promjene se događaju i na tržištu rada. Deficitarna zanimanja ove godine su kuhari, konobari, sobarice i pomoćno osoblje. Dolaskom turističke sezone i broj nezaposlenih sve je manji. 

''Sam podatak je da je 5630 osoba sada u Područnom uredu Dubrovnik trenutno nezaposleno u odnosu na prošli mjesec to je smanjenje od gotovo 18 posto'', kazao je Julijo Srgota, predstojnik Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim učenika i studenata, rad u sezoni u Dubrovniku potražuju i strani državljani, a do sada je izdano oko 2 tisuće radnih dozvola.

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Više s weba