Otvorena brojna pitanja

Za što je DORH Marku Rakaru platio više od milijun kuna u istrazi oko Agrokora i zašto baš njemu?

4.12.2018. u 18:40/ Ivana Ivanda Rožić

Ovaj angažman ostavlja niz otvorenih pitanja, ne nužno vezanih samo za slučaj Agrokor

Informatički stručnjak Marko Rakar sudjelovao je u sofisticiranoj istrazi o aferi Agrokor jer Državno odvjetništvo i policija nemaju dostatne resurse, a zbog toga je, navodi Nacional, nadzor u Županijskom državnom odvjetništvu provela Porezna uprava.

Bivša zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić, koja je bila na čelu tužiteljskog tima u predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i njegovih nekadašnjih suradnika, angažirala je informatičkog stručnjaka Marka Rakara, odnosno njegovu tvrtku Mrak usluge, na određenim poslovima kako bi pomogao u rekonstrukciji tog predmeta. Ukupno je Rakarovoj tvrtki od lipnja prošle godine do listopada ove godine isplaćeno nešto više od milijun kuna.

Drugim riječima, čak petina iznosa za dodatne troškove koji je Vlada u svibnju prošle godine (pet milijuna kuna) odobrila DORH-u vezano uz istragu u slučaju Agrokor, potrošena je za usluge Rakarove tvrtke Mrak usluge. RTL je kontaktirao Rakara oko prirode njegov angažmana za Županijsko državno odvjetništvo, no on je upozorio da zbog tajnosti ugovora ne može govoriti niti otkrivati detalje.

S Rakarom je Županijsko državno odvjetništvo sklopilo ugovore ''sukladno članku 53. Zakona o državnom odvjetništvu koji je važio u vrijeme sklapanja sva tri ugovora, a prema kojemu je državni odvjetnik mogao u pojedinim predmetima angažirati stručnjake i izvan pravnog područja da na njegovoj strani sudjeluju u postupku kao savjetnici i daju stručnu pomoć državnom odvjetništvu'', odgovorila je RTL-u glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Dunja Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Davor Puklavec/PIXSELL

''U konkretnom slučaju, prema opisu poslova Savjetnika, radi se o uslugama koje zahtijevaju specijalistička znanja i alate kojima državno odvjetništvo, policija, ministarstvo nadležno za financije, Državni ured za reviziju i druga državna tijela, ne raspolažu. Stoga je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sklopilo s trgovačkim društva Mrak usluge d.o.o. Ugovor o pružanju savjetodavnih usluga i stručne pomoći 7. lipnja 2017. na vrijeme od pet mjeseci, potom 25. listopada 2017. na vrijeme od šest mjeseci, a nakon toga 20. kolovoza 2018. na vrijeme od tri mjeseca“, pobrojala je Pavliček.

Napomenula je da su ''u konkretnom slučaju, Ugovori s predmetnim trgovačkim društvom zaključeni za potrebe postupanja Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenim predmetima povezanim s nepravilnostima i nezakonitostima u postupanju odgovornih osoba trgovačkog društva Agrokor koncern d.d. i s njime povezanih i ovisnih trgovačkih društava i odgovornih osoba''.

Upravo se čita

Image
tinejdžeri na mrežama

Zašto se vrijeme na društvenim mrežama dovodi u vezu s depresijom i manjkom socijalnih vještina?

Djelokrug poslova savjetnika prema ugovoru su, kako je navela, ''analiza informacijskih, poslovnih i/ili komunikacijskih sustava; analiza i/ili rekonstrukcija poslovno financijskih procedura i tokova; analiza i/ili rekonstrukcija poslovne dokumentacije; rekonstrukcija, analiza i/ili uparivanje raznih vrsta strojno obradivih podataka iz različitih izvora, rekonstrukcija; analiza i/ili uparivanje raznih vrsta podataka koji nisu nužno strojno obradivi, no sadrže analitičke i druge podatke od interesa za naručitelja te drugi zadaci koji bi se mogli pojaviti tijekom izvršavanja ugovora, a za koje savjetnik posjeduje kompetencije''.

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image
Tomislav Miletic/PIXSELL

Pavliček je potvrdila da je Rakaru isplaćen ukupni iznos od 1.062.500 kuna te da su obje ugovorne strane uredno izvršavale ugovorne obveze. Podsjetila je i da je Vlada rješenjem o namjenskom korištenju sredstava proračunske zalihe također obvezala Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu da redovito obavještava Ministarstvo financija i Državnu riznicu o trošenju tih sredstava. Ministarstvo financija je dosad u tri navrata (15. studenog 2018., 5. lipnja 2018., 1. prosinca 2017.) zatražilo dostavu izvješća čemu je udovoljeno u sva tri navrata, navela je Pavliček i dodala da će ''ostatak sredstava biti utrošen sukladno namjeni za koju su dodijeljena ovom državnom odvjetništvu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno je nejasno po kojim kriterijima je izabran upravo taj čovjek, odnosno njegovo trgovačko društvo, tim više što iz javno dostupnih podataka je vidljivo da se on sam predstavlja kao politički savjetnik koji je kao takav bio angažiran i u kampanji bivšeg predsjednika države, gospodina Josipovića", kazao nam je odvjetnik Fran Olujić.

"Aposlutno se nitko nije obratio udruzi da se formira relevantan broj stručnjaka koji bi mogao vještačiti ili  izraditi određene poslove vezano za Agrokor.Troškvi vještačenja hrvatskih vještaka i stranih su neusporedivi", kazala je Ljerka Živković, sudska vještakinja za financije.

Na kraju ipak ostaje niz pitanja: između ostalih, ono stručne kapacitiranosti DORH-a da može samostalno obavljati ovakve velike slučajeve (ne zaboravimo, primjerice aferu SMS), odnosno koliko se unutar DORH-a ulaže u ljude i opremu, ali i je li Vlada dodatan novac namijenila za ovakve stvari i kako je u ovom slučaju odabrana baš Rakarova tvrtka te koji su to sve konkretno poslovi koje je obavljala?

Više s weba

Pročitajte još

Image

Dok dioničari i inozemni analitirači ne vjeruju da će Lex Agrokor pomoći, Toni Ramljak najavljuje svježi novac i plaće

Više s weba