Evo par savjeta

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Stručnjak za RTL objasnio koji je razlog tomu

14.1.2020. u 16:23/ I.Š.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" stoga je izdao preventivne preporuke

U Zagrebu su zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš. U kvartu Dugave zabilježeno je prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" stoga je izdao preventivne preporuke u svrhu sprječavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi. 

Image

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Zabilježena su 3 puta veća prekoračenja od normale

Fotogalerija
Image

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Zabilježena su 3 puta veća prekoračenja od normale

Fotogalerija

Savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenome, posebno uz prometnice, djeci, trudnicama, osobama starije dobi te osobama oboljelima od kroničnih bolesti, narušena imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima. 

"Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl. Trebalo bi se koristiti sredstvima javnoga gradskog prijevoza.

Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica. Trebalo bi izbjegavati grijanje na kruta goriva", poručili su iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjereno prije četiri dana, a obavijest tek sada. Bravo!", jedan je od komentara ispod Facebook objave Grada Zagreba koji je javnost i obavijestio o onečišćenju zraka

"Brza reakcija obavještavanja javnosti nakon 120 sati", stoji u drugom komentaru. 

Prije 48 sati situacija u Dugavama je, naime, bila triput lošija, odnosno koncentracija lebdećih čestica PM10 iznosila je 144,64 µg/m3.

Za RTL stručnjak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo objasnio je koji je razlog tome

"Na snazi su i dalje ovi savjeti. Pogotovo za osjetljive skupine kao što su starije osobe, mala djeca i trudnice", kazao je Marko Marić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" reporteru RTL-a Borisu Miševiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Objasnio je kako je najveći razlog zimi sezona grijanja, loženje te su tada obično te koncentracije veće.

"Situacija nije alarmantna. Kao i ostali gradovi u Europi isto je zagađen, nije on ništa specifičniji u odnosu na ostale gradove", zaključio je Marić. 

Situacija nije kritična, ali svi moraju pratiti savjete.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Poručili iz plive

S tržišta se povlači lijek koji olakšava disanje: Koriste ga asmatičari

Više s weba