Slabije snage

Zagreb je do ponedjeljka u podne doživio 57 potresa! Većinom magnitude do 3 stupnja po Richteru

Image
Foto: RTL

Nakon jačeg potresa u pravilu je moguće ponovno podrhtavanje tla, ali većinom slabije jakosti

23.3.2020. u 13:35/ Hina

Područje grada Zagreba pogodilo je do ponedjeljka u podne 57 potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0.

Velika materijalna šteta

Najsnažniji potresi, koji su u dijelovima Zagreba prouzročili veliku materijalnu štetu, dogodili su se u nedjelju, počevši s prvim i najsnažnijim udarom u 06,24 sati od 5,5 po Richteru, drugi u 07,01 sati jačine 4,8 i posljednji jačeg intenziteta od 3,4 u 07,41.

Nakon toga uslijedilo je sedam slabijih potresa, počevši u 08,11 sati intenziteta 2,1 te posljednji jačine 3,0 po Richteru u 10,11 sati. Do kraja nedjelje Zagreb su pogodila još dva potresa u 16,15 i 19 sati, kojima je intenzitet bio 2,8 i 2,9 po Richterovoj ljestvici.

Ni ponedjeljak nije prošao mirno, EMSC je od ponedjeljak kasno u noći zabilježio do podneva ukupno šest novih potresa. Prvo podrhtavanje bilo je u 01,59 sati, a sat vremena poslije uslijedio je snažniji udar od 3,0 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji potres na zagrebačkom području zabilježen je danas u 11,12 sati te je bio jačeg intenziteta od 3,3 po Richterovoj ljestvici. Dežurni seizmolog Tomislav Fiket za Hinu je rekao da slabiji potresi, u većini slučajeva magnitude do 3 stupnja po Richter, ne bi trebali strukturno oštetiti građevine, usporedivši ih s kamionom koji prolazi ulicom. Nakon jačeg potresa u pravilu je moguće ponovno podrhtavanje tla, ali većinom slabije jakosti od glavnoga udara.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Danas.hr doznaje!

Podignute optužnice zbog izborne prijevare u Slavoniji! Načelnik: 'Ne znam ništa...'

Više s weba