SLUČAJ 'SREBRNJAK'

Grad Zagreb podnio kaznenu prijavu protiv dr. Nogala: 'U bolnici su se bavili nadriliječništvom'

17.12.2019. u 21:25/ Hina

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević prozvala je dr. Nogala i bolnicu zbog nadriliječništva

Nakon smjene dr. Bore Nogala s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Grad Zagreb je protiv njega u utorak podnio kaznenu prijavu zbog - nadriliječništva.

Na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i kontrolu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević prozvala je dr. Nogala i bolnicu za nadriliječništvo.

"Mi smo zaključili iz nalaza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da su se u bolnici, nažalost, bavili i nadriliječništvom. Znam da je to dr. Nogalu smiješno, a bit će mu još smješnije s obzirom na kaznenu prijavu koju smo danas podnijeli", rekla je Pavičić Vukičević. 

"To ne stoji"

Na te optužbe odgovorio je prozvani liječnik. "Da sam ravnatelj, oštro bih protestirao protiv takvih riječi. Mislim da to ne stoji i ne dopuštam da se tako govori o našoj Dječjoj bolnici Srebrnjak koju smo mukotrpno stvarali", rekao je dr. Boro Nogalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i da mu je ostavka namještena i da odluka o razrješenju koju je donijela predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina nije po zakonu jer bolnica u zakonskom roku nije donijela statut. 

"Ova priča o mojoj smjeni je definitivno protuzakonita i sigurno montirana. Ne znam je li podvala, ali u svakom slučaju ste na temelju nepotpune dokumentacije donijeli određene zaključke", rekao je dr. Nogalo

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Stavljenić Rukavina ponovno je ustvrdila da je sve po zakonu.

"Upravno vijeće i ja osobno smo radili sukladno statutu i zakonu", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogalo smijenjen početkom prosinca

Početkom prosinca docenta Boru Nogala s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo je Upravno vijeće te bolnice, a kao razlog su naveli proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina. Za pokretanje postupka razrješenja s dužnosti prije isteka mandata Nogalo je prozvao predsjednicu Upravnog vijeća Anu Stavljenić Rukavinu. Kao mogući povod naveo je želju za preuzimanje i kontrolu nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijedan 60 milijuna eura.

Primopredaja ravnateljske dužnosti obavljena je 6. prosinca i kao vršiteljica dužnosti došla je zaposlenica Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Đerek Dubravčić jer je zaposlenica bolnice Lana Tambić Bukovac iz moralnih razloga odbila preuzeti Nogalovo mjesto. 

Nogalo tvrdi da za projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu u toj bolnici posjeduje urednu i transparentnu dokumentaciju, no iz Grada Zagreba ističu da nisu dobili dokumentaciju za taj projekt, a koja bi mogla biti podloga za raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova.

U međuvremenu, u javnost je izišao podatak da Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak koje je smijenilo dr. Nogala nije formirano po novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti pa je rad tog Vijeća, tvrde pravnici, nezakonit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećeg tjedna, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine raspravljat će se o usklađivanju statuta sedam bolnica, čiji je osnivač Grad Zagreb, sa Zakonom o zdravstvom osiguranju. Ta je točka zanimljiva upravo u kontekstu nedavne smjene ravnatelja Nogala za koju neki tvrde da je protuzakonita jer nije donesen novi statut bolnice te da je samim time nezakonita odluka Upravnog vijeća o smjeni.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba