sustav se raspada...

Zagrebačke ulice pune smeća, kamioni Čistoće 'u rasulu': Hoće li se Tomašević spotaknuti na svoje obećanje?

17.6.2022. u 7:30/ Petra Mlačić

Za to vrijeme u carstvu otpada izgleda - nije sve crno!

Hoće li se Tomislav Tomašević spotaknuti na svoje predizborno obećanje oko otpada u Zagrebu? Njegov plan odvajanja "plaćaš koliko bacaš" pred novom je odgodom dok su zagrebačke ulice zatrpane smećem. Za RTL iz Grada odgovaraju da još odlučuju.

Trebali bi što prije, jer sistem odvoza otpada se raspada. Nema tko raditi i nitko neće sjesti za volan neispravnih kamiona Čistoće.

Image
Foto: RTL Danas/Screenshot
Image
RTL Danas/Screenshot

Ovako izgleda jedan od kamiona Čistoće koji je prošli tjedan po gradu skupljao smeće. Ako je slučajno imao manje sreće od kolega pa dobio rubni dio grada - vozač je na njemu prošao i preko 80 kilometara taj dan.

U isto je vrijeme u voznom parku pokvareno 70 kamiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamioni su u rasulu. Prije 5 godina na podružnicu čistoće kupljeni su novi kamioni, ali nažalost nije se gledalo da budu unificirani, nego smo kupili 5 različitih kategorija kamiona i sad imamo velikih problema i nemamo dijelove", objašnjava Marijana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće.

Image
NE IDE SVE PREMA PLANU

Odgađa se novi model odvajanja otpada u Zagrebu? Kamioni za odvoz su u kvaru, a i problem je pregovor s trgovcima

Image
NE IDE SVE PREMA PLANU

Odgađa se novi model odvajanja otpada u Zagrebu? Kamioni za odvoz su u kvaru, a i problem je pregovor s trgovcima

17 ljudi - toliko se javilo na nove natječaje za vozače kamiona u Čistoći. 17 ljudi, a trebaju ih 50. Za posao koji je trenutno u Zagrebu tražen kao konobari i spremačice na Jadranu. Zašto? Plaća je od 4.700 do 5.700 kuna.

Upravo se čita

Image
ljudska greška?

Šok u Engleskoj! 39.000 COVID slučajeva vođeno kao negativno. 'Moglo je umrijeti bar 20 ljudi'

"Kad dođu na razgovor, kad čuju kolika je plaća i da je to agencijski rad na 3 mjeseca, više od pola odustane. Od one ostale polovice, pola vam počne raditi i kad vide koji su uvjeti rada, nakon tjedan dva nažalost ostave sve i odu", tvrdi Kaltak.

"Nekad se preko veze dolazilo u gradsku čistoću", kazao je zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E, nisu to više ugovori zbog kakvih se plaćalo za dobiti posao. Ni božićnica, ni uskrsnica, ni prijevoza, ni toplog obroka, ni regresa… Rezultat je da za cijeli Zagreb ima 350 vozača - velik dio je na bolovanjima, a krenuli su i stari, novi godišnji…

Dio oporbenih vijećnika tvrdi da na sjednici sljedeći četvrtak očekuju točku o pomicanju dogovorenog datuma za prelazak na novi švicarski model prikupljanja otpada.

"Svi su podržali, i brojni drugi oporbeni klubovi, te pomake koji su bili planirani jer je to bio jedan veliki novi projekt Tomislava Tomaševića. On će sad morati objasniti zašto se on odgađa vjerojatno do jeseni", kazuje Petek.

U gradu kažu - puno je tu spekulacija i laži. "Za konačnu odluku nam trebaju informacije koje ćemo imati početkom sljedećeg tjedna", odgovara glasnogovornica gradonačelnika Dinka Živalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve kante po cestama trebale bi dobiti unificirane boxeve. Realnost je - od 4000 lokacija, tek su pregledi obavljeni na 1500.

Za to vrijeme u carstvu otpada izgleda - nije sve crno. Bandićeva tvrtka uzdanica od koje se nova gradska vlast pokušava udaljiti slavi 30 godina uspješnog rada. Za tu im ju prigodu poznati reper snimio i spot…

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba