VRANE OKUPIRALE SIGET

Zagrebački kvartovi pod opsadom vrana, građani mogu poslati zahtjev za uklanjanjem gnijezda. 'Sve su pojele i...

thumbnail
5.2.2022. u 10:00/ Matija Mlinarić

Uklanjati gnijezda smije se do 1. ožujka, a građani zahtjeve za gnijezda koja im smetaju trebaju poslati do 22. veljače

Gdje god je koje stablo, tu je i pokoja vrana. U parkovima ih nikad ne nedostaje, a takav je slučaj i u zagrebačkom Sigetu. Gradski ured za gospodarstvo građanima je i ove godine dao mogućnost da pošalju zahtjev za uklanjanje gnijezda koja im smetaju.

"Nestale su sve male ptice, sve su pojele i uništile ovaj divan park. Zbilja mi je dosta, a da ne govorim šta naprave od smeća, pa njihov izmet naokolo", tvrdi Branimir iz Zagreba.

"Razbacaju sve smeće iz kontejnera. Iz plastike izvade one plastične vreće, rastrgaju i vade hranu. Ali ne znam, evo nikad me bar još nije napala", objašnjava Tihana.

Image
Sretne one, sretni oni

VIDEO Šveđani istrenirali vrane da im skupljaju opuške s ulica, jedan start up na tome gradi milijunski biznis

Image
Sretne one, sretni oni

VIDEO Šveđani istrenirali vrane da im skupljaju opuške s ulica, jedan start up na tome gradi milijunski biznis


"Volim općenito ptice i životinje tako da mi ne smetaju. Znam da znaju ljudima smetati ako ih se previše okupi i onda rade nered ili buku, ali mislim, one su dio prirode, mi smo dio prirode tako da  ne vidim tu razloga za smetnju", kaže Branimir

Posao orezivanja stabala i uklanjanja gnijezda obavljaju radnici Zrinjevca i zagrebačkog zoološkog vrta. Obično iziđu na 50-tak intervencija u kojima se ukloni 400 gnijezda.

"Ono što treba istaknuti je da niti naši kolege iz Zrinjevca nisu svemogući, niti njihovi strojevi. Do određenih stabala i gnijezda se ne može. Naravno, opet je i ono pitanje, hoće li se vrane vratiti i napraviti novo gnijezdo? Da, u nekom broju, ali ne sva gnijezda", objašnjava ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, Damir Skok.


S ovom akcijom slažu se i iz udruge "Prijatelji životinja".

"Jedini način da se taj problem riješi, da se smanji broj vrana je da se uklone njihova gnijezda, ali naravno ne kad su u njima ptiči i kad vrane postaju agresivne jer brane svoje potomstvo", govori Nikolina Plenar Jeličić iz udruge "Prijatelji životinja". 

Ovo ipak neće riješiti problematiku brojnosti vrana u gradu, jer nije moguće skinuti sva gnijezda, ali će na nekim mjestima gdje najviše smetaju, barem malo olakšati život. 

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
superstar

Prekrasna Sara pjeva za Bebeka, zaručena je za poznatog glumca i tvrdi: 'Ne odustajem od glazbe'

Više s weba