SINDIKAT UPOZORAVA

Zahtjev Vladi: 'Ukinite zabranu zapošljavanja, Hrvatskoj nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara i liječnika'

Image

Zdravstvo, doktori, medicinske sestre

Foto: Shutterstock

Ni sustavu socijalne skrbi nema dovoljno socijalnih radnika, medicinskih sestara i njegovatelja te radnika pratećih službi

19.10.2020. u 14:03/ RTL.HR

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je u ponedjeljak da Vlada hitno ukine zabranu zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi, te da se zaposlenima u zdravstvu plate odrađeni prekovremeni sati i da ih se posebno nagradi za skrb o zaraženima.

Image
Čekaju nas teški dani

Gordan Lauc za RTL.hr: 'Neupitno da će broj hospitaliziranih i umrlih značajno narasti u sljedeća dva tjedna'

Image
Čekaju nas teški dani

Gordan Lauc za RTL.hr: 'Neupitno da će broj hospitaliziranih i umrlih značajno narasti u sljedeća dva tjedna'

"Od premijera i ministara očekujemo da riješe gorući problem u sustavu zdravstva i socijalne skrbi te pod hitno ukinu zabranu zapošljavanja u oba sustava kako bi se s većim brojem radnika mogli lakše oduprijeti problemima izazvanim epidemijom koronavirusa", ističe sindikat u priopćenju.

U zdravstvu nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara, kao i liječnika i drugih profila zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Isto tako, u sustavu socijalne skrbi nema dovoljno socijalnih radnika, medicinskih sestara i njegovatelja te radnika pratećih službi.

Niz zaposlenika u oba sustava je potplaćeno, a pomoćno osoblje radi za plaću manju od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj i manju od naknade za očuvanje radnih mjesta zbog korona krize, upozorava sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također očekuje od premijera i ministra zdravstva da se bez odugovlačenja nagodbom riješi pitanje isplate razlike plaća za odrađene prekovremene sate, te da nakon gotovo 20 godina izmijene Uredbu o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, pogotovo u zdravstvu.

Sindikat traži i da se radnicima koji sudjeluju u zbrinjavanju pacijenata koji boluju od Covida-19 dodijele stimulacije.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba