Brojke se ne poklapaju

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o informaciji da je u Dubravi umrlo 8 cijepljenih pacijenata: 'Nemamo sve podatke...

8.7.2021. u 19:00/ Leona Šiljeg

Ivana Pavić Šimetin komentirala je nedosljednost u podacima među zdravstvenim ustanovama

Na pitanje kako je moguće da u izvještajima HZJZ-a nema podataka o osobama koje su cijepljene, a umrle su od bolesti COVID-19, dok je u KB Dubrava takvih osam slučajeva, za RTL je progovorila zamjenica razvatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

"Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali moram reći prvo da se izvješće odnosi na podatke koje smo mi zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme", rekla je Šimetin i dodala:

Image
HZJZ TVRDI DRUGAČIJE

Liječnica iz KB Dubrava: 'Preminulo je osam pacijenata koji su primili dvije doze cjepiva protiv korone'

Image
HZJZ TVRDI DRUGAČIJE

Liječnica iz KB Dubrava: 'Preminulo je osam pacijenata koji su primili dvije doze cjepiva protiv korone'

"Isto tako je različito pitanje što je osnovni uzrok smrti, a što je popratni uzrok smrti. Iako sada ne možemo detlajno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko virjeme, ali možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o COVID-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanje. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe sa ozbiljnim komorbiditetima".

Ipak, kada se izvještavalo o broju umrlih, govorilo se i o smrtima uzrokovanima koronavirusom i onim uzrokovanima drugim bolestima. Zamjenica je komentirala zašto se to ovoga puta nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podatak koji smo mi iznosili se odnosi na koronu kao prvi uzrok smrti, u protivnom to nije u našem podatku koji smo iznijeli. Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se cijepile još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda, a ovo je još uvijek još manje od očekivanog broja smrtnih ishoda", poručila je Šimetin i dodala:

"Po ovome koliko mi podatke imamo službeno za sada mi takvog slučaja za koji možemo apsolutno tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a da je cijepljen pravilno sa dvije doze, to još zapravo mi nemamo".

Upravo se čita

Image
'DOBITAK ZA GRAĐANE'

Grlić Radman o provjerama prije Schengena: 'Posebno gledana veleposlanstva u Moskvi i Prištini'

Više s weba

Pročitajte još

Image
VIŠI CENZUS

Od 1. siječnja promjene za plaćene police dopunskog osiguranja

Više s weba