bez zamjenika

Započeo proces izmjena zakona koji će drastično smanjiti broj dužnosnika u lokalnoj samoupravi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sve te izmjene u kumulativu bi svim općinama, gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko 100 milijuna kuna

12.8.2020. u 9:38/ Hina

Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima 2021. godine, piše u srijedu Jutarnji list.

Ušteda od 100 milijuna kuna

Funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika ukidaju se u svim jedinicama lokalne samouprave osim u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama. Osim toga, ukupan broj vijećnika i zastupnika u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba smanjit će se za ukupno 20 posto. 

Sve te izmjene u kumulativu bi svim općinama, gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko 100 milijuna kuna, jer se plaće gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, kao i naknade vijećnicima i zastupnicima u lokalnim "parlamentima" isplaćuju iz proračuna općina, gradova i županija. 

Izmjene Zakona o Gradu Zagrebu, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - koje će omogućiti spomenute uštede - bit će gotove do konca rujna, doznaje Jutarnji list neslužbeno u Ministarstvu pravosuđa i uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ

Predstojnik Ureda Vlade za RTL: 'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine'

Image
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ

Predstojnik Ureda Vlade za RTL: 'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine'

Osim toga, izmjenama zakona, poručili su iz Ministarstva, sve općine, gradovi i županije obvezat će se da javno - na svojim internetskim stranicama - objavljuju sve isplate javnog novca iz svojih proračuna.

U 428 općina, 129 gradova i 20 županija do sada se birao - zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima - ukupno 671 zamjenik, 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana, piše u srijedu Jutarnji list.

Upravo se čita

Image
KRAJ NAŠE SKUPINE

Maroko slavio protiv Kanade i osvojio prvo mjesto u skupini

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba