ispalo je fenomenalno

Zaposlenici ove agencije i nakon korone moći će raditi od kuće: 'Produktivnost je ista, a benefit ogroman'

18.8.2020. u 19:18/ RTL Danas

U Degordianu su, kaže, vrlo fleksibilni. Zaposlenici mogu samo birati pa tako jedan dan raditi od doma, drugi doći u firmu

Ako vam šef odredi da morate raditi od doma, treba li vam kupiti kompjuter i osigurati druge uvjete? Na ovo i druga pitanja ususret jeseni i najavi novog korona vala mogle bi odgovoriti izmjene Zakona o radu.

Traži se zakonski okvir za rad od kuće. Poduzetnici traže da to eventualno računalo koje bi kupili svom zaposleniku bude neoporezivo, a u raspravu su se uključili i sindikati. Iz Vlade za sada ne otkrivaju karte.

 A mnoge tvrtke nisu ni imale povratak na radna mjesta u onom razdoblju svibanjskog i lipanjskog korona zatišja nego su nastavile raditi od doma i već su se dobro ispraksirale u koordiniranju sastanaka, poziva i drugih poslovnih zadataka. Jedna od njih je i Degordian.

Direktor tvrtke Daniel Ackermann tako sada posao najnormalnije radi s mora, točnije Ugljana, a ne iz ureda u Zagrebu.

"Kad je to počelo bili smo prestravljeni. Stvarno nas je bilo strah kako će to sve izgledati. Ispalo je fenomenalno. Produktivnost i kolaboracija ostale su iste, a zapravo se pokazalo kao ogroman benefit za ljude. Donijeli smo odluku da ćemo ovakav model rada zadržati i kada korone ode", kazao je Ackermann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Degordianu su, kaže, vrlo fleksibilni. Zaposlenici mogu samo birati pa tako jedan dan raditi od doma, drugi doći u firmu, treći otići na put i raditi s mora.

Ackermann smatra da Zakon o radu nije bio spreman ove izvanredne okolnosti. Kao prvo, on ne predviđa mogućnost  povremenog rada od kuće ili s neke druge lokacije. Drugi problem je, dodaje Ackermann, zaštite na radu.

Upravo se čita

Image
madrid i zaragoza

Dva pisma-bombe stigla u Španjolsku iz Ukrajine, istražuje se je li riječ o terorizmu

"Hrvatska ima oštre zakone koje je moguće osigurati u uredu, ali nije moguće osigurati doma ili na putu negdje, to treba mijenjati", kaže.

Kao treću stavku navodi troškove koje radnici imaju i kad rade iz svog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ok je da firma to pokrije. Neke stvari može, ali neke trenutno ne", zaključuje.

Tena Marčac, zaposlenica tvrtke Degordian, u razgovoru s Ivanom Skorinom kazala je da je najteže bilo prilagoditi se novim uvjetima, ali ubrzo su shvatili da sve funkcionira.

"Ja sam malo u uredu, malo od doma. Kad dođem u ured, fale mi ljudi. Sve je stvar prilagodbe, ali dosta sam zadovoljna", kazala je Tena.

A problemi s kojima se susreću tijekom rada od kuće?

"Meni je najteže presvuć se iz pidžame. Vjerujem da je onima koji imaju djecu puno teže organizirati to vrijeme, ali sigurna sam da su prihvatili da postoje puno drugih benefita koje dobivaju", dodaje Tena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
teška jesen

Riječanima na jesen prijeti veliko poskupljenje vode: Vodovodu struja porasla s 6,9 na 30,5 milijuna kuna!

Više s weba