mogao je dobiti državljanstvo?

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini: 'Rekli su da kopamo rovove. Dobio sam ponudu da ostanem - ako idem na vojni rok'

Image
Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Početkom svibnja uhitile su ga ruske snage u Mariupolju gdje je ratovao na ukrajinskoj strani

15.8.2022. u 16:03/ RTL Vijesti

"Bio sam 2 kilometra sjeverno od tvornice Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt na cesti koja izlazi iz grada u smjeru Volnovahe. Gdje je bio kontrolni punkt, bila je i narodna garda. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji. Rekli su da napravimo rovove. Prvo smo bili kod ograde, bio je veliki zid od tri metra. Tu smo napravili rovove", prepričava na snimci Vjekoslav Prebeg.

Kako kaže, on je građanin Hrvatske i vojni službenik 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine. Početkom svibnja uhitile su ga ruske snage u Mariupolju gdje je ratovao na ukrajinskoj strani, prenosi 24 sata.

Video u kojem prepričava svoja iskustva objavljen je na dan kad mu je trebalo početi suđenje u Rusiji na temelju optužnice koju je podignulo državno tužiteljstvo samoproglašene i međunarodno nepriznate Narodne Republike Doneck (NRD) - no nije precizirano kada je snimka nastala.

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

"Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru (na vojni rok), jer strani službenici oružanih snaga Ukrajine dobivaju boravišnu dozvolu na vrijeme trajanja ugovora, a nakon tri godine možete dobiti državljanstvo. Pa sam odlučio otići na ugovornu službu u oružane snage", prepričava zarobljeni Hrvat.

Proruska samoproglašena država Hrvata tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenika te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka. Za ta djela po zakonu može biti kažnjen doživotno ili smrtnom kaznom.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su u kontaktu s ukrajinskim vlastima oko ovog slučaja.

"Šveđanin M.T., Hrvat V.P. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima. Britanac A.H. optužen je za paćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutiranju plaćenika za oružane sukobe", priopćila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
o tome ne želim slušati

Milanović: Između 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini' nema razlike. A ovo je poklič najradikalnijih ukrajinskih šovinista

Više s weba