OGLAS

GRADI se HOTELSKI KOMPLEKS

Zašto je baš uvala Vruja izabrana za Festival bespravne gradnje? Ona je simbol devastacije hrvatske obale

4.7.2021. u 18:29/ Ilija Radić

Do 2002. godine plažu nedaleko od podmorskog izvora Cetine koristili su svi koji su za nju znali


Uvala Vruja u kojoj, unatoč zabranama, poduzetnik Stipe Latković dvadeset godina gradi hotelski kompleks odabrana je kao lokacija Festivala bespravne gradnje. Riječ je ustvari o prosvjedu, na koji su građane pozvale mnoge poznate osobe koje su se pridružile organizatorima u slanju poruke da je devastacija prirode neprihvatljiva. 

Usred biokovskog kamena nalazi se čudo prirode, skrivena uvala Vruja. Ona je odabrana kao simbol devastacije obale i lokacija Festivala bespravne gradnje.


"Operirao sam koljeno i srce i s takvim sam se srcem spustio u Vruju. Molim samo da me netko vrati gore. Ovo je katastrofa što se događa u državi", rekao je Splićanin Leonard Krzović

"Nadam se da će se napokon zaustaviti ova devastacija ovog dragulja svjetske i hrvatske prirodne baštine", kaže Omišanin Karlo Kovačić

Plažu su do 2002. su je koristili svi

Do 2002. godine plažu nedaleko od podmorskog izvora Cetine koristili su svi koji su za nju znali. Građani iz obližnjih mjesta Omiške rivijere su na tom žalu i vjenčanja slavili. No, zemljište, od kojeg je 12 hektara još uvijek upisano kao državna negrađevna imovina, kupio je lokalni poduzetnik Stipe Latković. Prvo je počeo priječiti dolazak građanima na plažu, a onda i nelegalno graditi na pomorskom dobru.

"Ja mu govorim: 'Pa kroz ovakvu ljepotu krv će vam počet izlazit ako bagerima nastupite'. On je rekao: 'Pustite vi to meni, ja sam prijatelj od Mesića'", pričao je u rujnu 2018. godine arhitekt Dinko Kovačić

Pa je Latković bagerima krenuo u izgradnju luksuznih apartmana, bazena, betonskog lukobrana, bunara i kapelice. "Sve je tamo rađeno bespravno i ako gospodin tamo za išta ima dozvolu, onda je to dobio naknadno", rekao je u rujnu 2018. godine novinar Boris Dežulović.


Image

Mnogi poznati na Festivalu bespravne gradnje: 'Kome smeta hrvacki asvalt?'

Fotogalerija
Image

Mnogi poznati na Festivalu bespravne gradnje: 'Kome smeta hrvacki asvalt?'

Fotogalerija

U dobrim odnosima s Mesićem, Josipovićem, Milanovićem

Mesić nije jedini predsjednik Hrvatske s kojim je Latković prijateljevao. Dobri odnosi su se nastavili i s Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem. Latković je donirao 60 tisuća kuna za njegovu kampanju, a predsjednikov sin je radio za televiziju u vlasništvu poduzetnika prema kojem Milanović ne skriva divljenje. 

"Ovi zavidni koji ga gledaju sa balature i mrze ga u stvari što nešto ima, to rade prvenstveno zato. On ako je kriv će odgovarat. Ponosan sam na čovjeka koji nikad nije bio priveden, nikad nije zakonski odgovarao", kazao je prije nekoliko dana predsjednik Zoran Milanović. 

Krči pristupni put

No, zakonska odgovornost u Hrvatskoj više ovisi o radu institucija nego o pojedincu. Usprkos mnogim prijavama i rješenjima inspektorata za povratak Vruje u prvobitno stanje, Latković i dalje gradi, najnovije - bez građevinske dozvole krči pristupni put do svog resorta. 

Splitsko-dalmatinska županija 2018. oduzela mu je koncesiju za plažu, ali je Ministarstvo mora tu odluku poništilo. "Koncesija je zapravo služila da se onemogući pristup građanima. Prema navodima ministarstva Splitsko-dalmatinska županija nije dokazala da su objekti nelegalni, međutim, mi smo potkrijepili onda i sada dokazima iz upravnog postupka koji je vođen protiv državnog inspektorata gdje se na Upravnom sudu konačno utvrđuje da je bespravna gradnja", kaže zamjenik župana splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja


Upravo se čita

Image
Bez zabrinutosti

Nema znakova novih virusa. Porast respiratornih bolesti u Kini događa se zbog poznatih patogena

Teško shvatljivu institucionalnu zavrzlamu organizatori su bili spremni pojasniti Milanoviću pa su ga pozvali na prosvjed.

"Pozivam predsjednika Republike Zorana Milanovića da sa svojim ratnim brodom Učka uplovi u nedjelju u uvalu Vruja, da sudjeluje na Festivalu bespravne gradnje i da nakon toga sa svojim malim, ratnim brodom oplovi do Albanije i da se ne vraća do kraja ljeta", kazao je redatelj Dario Juričan

Protokol s Pantovčaka predsjednikov posjet nije potvrdio, a pokretu  protiv devastacije obale pridružio niz poznatih osoba. No, ni Dino Rađa, a ni Rade Šerbedžija, ni svi ovi ljudi neće uspjeti u svom naumu ako institucije nastave međusobno prebacivati odgovornost i zatvarati oči dok jedan od bisera Jadrana postaje bezlična, bespravna betonska masa.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUPERSTAR

Samo četvero najboljih idu u finale, a to su Dino, Toni, Petar i Hana! Severina ih pohvalila: 'Bili ste fantastični!'


Više s weba