GOSTOVAO U RTL-U DANAS

Zašto učitelji ne glasuju o novom sporazumu s Vladom? Mihalinec: 'Postigli smo sve što smo tražili'

2.12.2019. u 19:00/ Vijesti.hr, Ilija Radić

Mihalinec je kazao da se neće dogoditi ništa ako se članstvo Sindikata Preporod izjasni protiv sporazuma

Predsjednik nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u RTL-u Danas govorio je o sporazumu Vlade i sindikata kojim se, nakon 36 dana, prekida štrajk u školama.

VEZANI ČLANCI

"Ono što smo tražili na početku, to smo dobili na kraju", kazao je Mihalinec.  "Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za svo nenastavno osoblje povećanje plaće od 6,11 osoblje", kazao je Mihalinec i objasnio zašto i nenastavnom osoblju nisu tražili povećanje koeficijenata. 

"Njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama. I nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike. Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni", rekao je Mihalinec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto nema izjašnjavanja članova o ovom sporazumu?

Na pitanje zašto to tako nisu govorili u javnosti otpočetka nego su tražili povećanje koeficijenta za sve, Mihalinec je kazao da su "sve to bile naše taktičke borbe".  "Upravo zato smo i bili tako ustrajni i uspjeli smo. Ono što smo postavili na početku, to je bilo 6,11 posto povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu, odnosno koeficijent 1,406, to je danas s Vladom i dogovoreno", rekao je Mihalinec. 

Objasnio je zašto za ovaj sporazum nisu tražili izjašnjavanje članstva, kao što su to tražili kod prvog prijedloga Vlade prošlog tjedna. "Cijeli ovaj proces vode Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Princip rada u oba sindikata je takav da kada postavimo zahtjeve, ukoliko ih postignemo, tada odluke donose tijela sindikata. Ukoliko nismo postigli do kraja naše zahtjeve tada pitamo članstvo je li im dovoljno", kazao je Mihalinec i dodao da su ovog puta postigli cilj od 6,11 posto povećanja koeficijenata i isto povećanje plaća za svo nenastavno osoblje i povećanje plaća za tajnike i računovođe. 

Upravo se čita

Image
JEDINSTVENI KAO UVIJEK

Vatreni su 'uljezi' u četvrtfinalu: Hrvatska je jedina kojoj je ovo uspjelo na SP-u u Kataru

"Tada mi nemamo potrebe pitati članstvo nego te odluke donose tijela sindikata", rekao je Mihalinec i dodao da su Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama jednoglasno prihvatili odluke. 

Što će biti ako Preporod bude protiv sporazuma? 'Neće se dogoditi ništa'

Na pitanje što ako se članstvo Sindikata Preporod izjasni protiv prijedloga, Mihalinec je kazao da se u tom slučaju "ništa neće dogoditi". Objasnio je i zašto su pristali da se dani nadoknade neće platiti profesorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U danima štrajka nastavnici nisu radili s djecom. Upravo zato jer je štrajk plaćen, ti dani kada nisu radili s djecom, nastavnici imaju moralnu obvezu, kada nadoknađuju sate kada nisu radili s djecom, nadoknade bez traženja dodatnih sredstava", kazao je Mihalinec.    

Više s weba

Pročitajte još

Image
Život u izbjegličkom naselju Mala Gorica

Nemaju pitku vodu, sadržaja za djecu, a uskoro bi im i krovovi trebali biti srušeni

Više s weba