OGLAS

suđenje u osijeku

Zastupnik Mlinarić svjedočio za ratni zločin. Optuženom majoru JNA poručio: ' Ne mrzim vas. Sve vam opraštam'

Image
Foto: Borna Jaksic/Pixsell

U svom iskazu Mlinarić je naveo da je zarobljen 19. studenog 1991. te skupa s ostalim zarobljenim braniteljima autobusima odveden u Sremsku Mitrovicu i Stajićevo

7.9.2023. u 16:39/ Danas.hr

Svjedočenjem saborskog zastupnika i nekadašnjeg zatočenika srpskih logora Stipe Mlinarića na osječkom Županijskom sudu u četvrtak je nastavljeno suđenje Vojislavu Mediću, optuženom za ratne zločine protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima.

Medić je uhićen u lipnju prošle godine, na granici Hrvatske i Srbije, a tužiteljstvo ga tereti da je kazneno djelo počinio od sredine studenog 1991. pa do 14. kolovoza 1992., na području Srbije, kao ispitivač u logorima Stajićevo, Sremska Mitrovica i Niš .


U svom iskazu Mlinarić je naveo da je zarobljen 19. studenog 1991. te skupa s ostalim zarobljenim braniteljima autobusima odveden u Sremsku Mitrovicu i Stajićevo. Ističe kako su ih tijekom puta pripadnici JNA više puta tukli i zlostavljali, među ostalim i tijekom prolaska kroz tzv. "špalir" kada su ih vojnici udarali palicama, kablovima i kundacima pušaka.

Image

Vojislav Medić

Foto: Borna Jaksic/Pixsell
Image

Vojislav Medić

Borna Jaksic/Pixsell

"Nakon što sam prebačen u vojni zatvor u Nišu, tamo smo dočekali međunarodno priznanje Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Tada za to nismo znali, ali su nas vojnici zato cijelu noć tukli i na kraju su nas natjerali da legnemo na pločice u hodniku, a oni su trčali preko nas", kazao je Mlinarić.

Ističe kako je tijekom boravka u logorima više puta ispitivan, a nakon što je iz Niša vraćen u Sremsku Mitrovicu ponovno je vođen na ispitivanje. Od toga ga je dva ili tri puta ispitivao Vojislav Medić, koji mu se predstavio imenom i prezimenom.

Image
DOMOVINSKI POKRET

Stipo Mlinarić kaže da su ga napali hakeri. Sa stranice mu čak skinuli i novac

Image
DOMOVINSKI POKRET

Stipo Mlinarić kaže da su ga napali hakeri. Sa stranice mu čak skinuli i novac

Ono što je Medića posebno zanimalo su okolnosti pogibije Blage Zadre te tko je naredio da se prokopa rov u Hercegovačkoj ulici u Vukovaru, iz kojega smo gađali tenkove na Trpinjskoj cesti, rekao je Mlinarić. Napominje kako ne može reći da ga je Medić osobno tukao, ali su ga, u njegovoj nazočnosti tukla dvojica vojnika tako da je zbog batinanja pao sa stolice.

Na kraju iskaza Mlinarić je poručio Mediću kako mu sve oprašta, jer je davno svima sve oprostio. "Ne mrzim vas, nikome ne želim zlo, jedino želim da presuda bude pravedna, kako se to više nikada nikome ne bude dogodilo pa ni srpskom narodu koji je bio zaveden i upućen u jedan besmisleni rat", poručio je Mlinarić.


S obzirom da se optuženi Medić nasmijao na početku ovog dijela Mlinarićeva iskaza sudac Mirko Ljubičić ga je upozorio da se ne smije

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković uložio je primjedbu na iskaz svjedoka, jer je u nekim detaljima potpuno suprotan ranijem iskazu u Državnom odvjetništvu.

Odvjetnik tvrdi da je Medić od studenog 1991. do kolovoza 1992. neprekidno obnašao dužnost istražnog suca Vojnog suda u Beogradu, i bio zadužen s nekoliko stotina predmeta pa da stoga nije mogao istodobno biti ispitivač u logorima.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem novih svjedoka.


Upravo se čita

Image
OPERACIJA 'ĐAKOVO'

U velikoj zapljeni u Brazilu pronađeno i hrvatsko oružje. Tvrtka iz Karlovca: 'Imali smo sve dozvole...'

POGLEDAJTE VIDEO: Nekad djevojčica u plavom kaputiću iz vukovarske kolone ponovno u suzama: 'Malo nam je bolje nego 1991..'

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAKON 16 DANA

Završio prosvjed seljaka! Pokrovac: 'Idemo svojim kućama, ali ova borba je tek počela'


Više s weba