IZMJENE IMOVINSKIH KARTICA

Zastupnike uhvatila panika, poslom zatrpano Povjerenstvo: Neki su dopisali Rolexe, neki čamce i štednju

8.2.2020. u 7:55/ Adrian De Vrgna

Čini se da su posljednje afere ipak imale i edukativnu ulogu

Ne samo ministri, nego i saborski zastupnici, u jeku posljednjih afera nekoliko su puta provjeravali svoje imovinske kartice. Dio njih unio je i značajne promjene. Neki priznaju da karticu nisu mijenjali godinama, dok ih dio tvrdi da su redovito unosili svaku promjenu, baš kako su to dužni sukladno zakonu, a dio očito još ne zna čini li to ispravno.

Posljednji slučaj torpediranja Milana Kujundžića iz Vlade, a prije toga trojice ministara Kuščevića, Tolušića i Marića, kao da je natjerao dužnosnike da više pozornosti obrate na svoje imovinske kartice.

"Javnost s pravom očekuje od nas političara da naša imovina, kad ulazimo u politiku, bude jasna i transparentna svakom građaninu kako bi prilikom izlaska iz politike vidjeli jesmo li se vodili načelom da zaboravimo privatno i vodimo se javnim", kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad uzmem kredit, upišem ga"

"Ako ništa, ove netransparentnosti u imovinskim karticama su ponukale i mnoge druge da nadopunjuju svoje imovinske kartice", kazao je zastupnik SDP-a Gordan Maras, a na pitanje je li on nešto mijenjao, odgovara: "Jesam, kao i svake godine. Ja kad uzmem kredit, upišem ga". 

I dok je HDZ-ov Bačić procjenu vrijednosti svoje imovine povećao za više od milijun kuna, a površina je, kaže, ostala ista, njegov kolega Miroslav Tuđman 10 puta je povećao kvadraturu, unoseći površinu zemljišta oko kuće u Selcu. "Kad sam prvi put to unosio prije osam godina te rubrike nije bilo", objašnjava Tuđman, a na pitanje zar osam godina nije obnavljao karticu, odgovara: "Ne, tek su nedavno donijeli odredbu da se to mora godišnje raditi."

Upravo se čita

Image
muška krunica

Batarelo o klečanju na Trgu: 'Trg smo već zauzeli. Duhovno ćemo osvajati cijelu Hrvatsku, časna riječ'

Od početka godine Povjerenstvo zaprimilo 350 imovinskih kartica

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne skriva da je zatrpano poslom. "Povjerenstvo je od početka godine zaprimilo 350 imovinskih kartica te je evidentirano i pojačano zaprimanje upita vezanih uz ispunjavanje kartica, kako telefonski, tako i elektroničkom poštom", odgovaraju iz Povjerenstva. 

Neki su zbog kupovine rabljenih automobila, nimalo atraktivnih poput ovih državnih, službenih, uredno ispunjavali svoju dužnost. "Stari auto mi je otkazao poslušnost. Digao sam kredit i kupio auto", kaže Mostovac Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da sam kupio rabljeno vozilo, to sam učinio, to je sve", kaže SDP-ovac Domagoj Hajduković te dodaje da na promjenu nije bio ponukan aferama nego tvrdi da je svoju imovinu unosio i prije. Nekima ni nasljedstvo nije previše povećalo vrijednost imovine, ali uvidjeli su kakvo nam je stanje u zemljišnim knjigama. 

"Na nekim česticama se ne spominje što je. Evo, 55 tisuća kvadrata, ne piše o čemu se radi, a to nije vrijednost kao prije 200 godina, tako da je to sve nasljedno", kaže Mostovac Miro Bulj

Čini se da su afere imale edukativnu ulogu

Kada su u pitanju pokretnine, sa skupocjenim Rolexom se može pohvaliti HDZ-ova Branka Juričev-Martinčev, ali i HSLS-ov Darinko Kosor. SDP-ov Orsat Miljenić u imovinsku je unio suprugin čamac.

Nakon što se stekao dojam da nam dužnosnici nisu u stanju točno popuniti podatke, čini se da su posljednje afere ipak imale i edukativnu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
NISU BAŠ BILE BLAGONAKLONE

Provjerili smo što o potencijalnom ministru zdravstva misle neke njegove pacijentice!

Više s weba