1500 radnika kod kuće

Brodosplit morao zaustaviti proizvodnju zbog kredita u ruskoj banci. Traže pomoć države

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Debeljak smatra da bi se situacija mogla riješiti tako da kredit preuzme HBOR

1.4.2022. u 13:55/ RTL Vijesti

Brodosplit je privremeno zaustavio brodograđevnu djelatnost jer mu je prekinut dotok financiranja s obzirom na to da je VTB banka, koja ga kreditira, u ruskom vlasništvu i pod sankcijama. Tako je 1500 radnika dobilo obavijest da ne trebaju doći na posao, a u škveru ih je tek oko 200 koji rade na projektima koji ne smiju stati.

"Zbog veličine naših poslova, bili smo preveliki za HBOR i tražili smo kreditiranje izvan hrvatskih granica. Zalomilo se da smo kredit dobili od VTB banke sa sjedištem u Frankfurtu, ali u vlasništvu VTB-a Rusija. Došle su sankcije i realizacija tih kredita je blokirana, oni se više ne mogu isplaćivati", rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik uprave DIV grupe, za Večernji list.

"To je viša sila koja se može riješiti samo političkim putem tako da kreditiranje preuzme državna banka kao HBOR, koja u svim brodograđevnim državama financira izgradnju brodova. Mi smo, tražeći sredstva, morali izaći izvan hrvatskih granica, iako to nismo htjeli i sada nam se to obilo o glavu. Kada nemate novca za financiranje gradnje, ne mogu tjerati radnike i kooperante da rade, a ne znam iz kojih ću ih izvora platiti. Zato smo zaustavili proizvodnju. Trebamo prvo riješiti financiranje", dodaje Debeljak

Image
u dugovima do grla

Debeljak priznao da je u problemima: Pred stečajem 14 tvrtki i 1000 radnika splitskog brodogradilišta

Image
u dugovima do grla

Debeljak priznao da je u problemima: Pred stečajem 14 tvrtki i 1000 radnika splitskog brodogradilišta

Debeljak smatra da bi se situacija mogla riješiti tako da kredit preuzme HBOR. Kaže da je kontaktirao i Vladu RH i HBOR te očekuje da će se problem riješiti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ima i stranih vlasnika

Kao s razglednice, ali ova gradnja je bespravna. Bageri Državnog inspektorata sad su na Čiovu

Više s weba