već su napisani

Zbog predsjedničkih izbora: Odgođeno donošenje zakona o referendumu i sukobu interesa

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zakon o referendumu, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, prošao je sve koordinacije, no zapelo je na premijeru

10.10.2019. u 9:30/ Hina

Odgođeno je donošenje zakona o referendumu i sukobu interesa, piše u petak Jutarnji list, navodeći da su oba zakona napisana, ali i prolongirana zbog predsjedničkih izbora.

Novi Zakon o referendumu, koji je radna skupina Ministarstva uprave na čelu s bivšom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec dovršila još u svibnju, bit će donesen tek u prvom kvartalu iduće godine, a novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa očito će dočekati neku novu Vladu jer ga sadašnja garnitura u Banskim dvorima planira donijeti tek u zadnjem tromjesečju 2020. navodi dnevnik.

Zakon o referendumu, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, prošao je sve koordinacije, no zapelo je na premijeru koji je očito procijenio da mu je politički mudrije ne otvarati tu temu prije predsjedničkih izbora, iako je nacrt zakona zapravo jako dobar i slijedi dobru praksu švicarskog modela i preporuke Venecijanske komisije.

U Vladi neslužbeno potvrđuju da se o tom zakonu moraju usuglasiti premijer i novi ministar uprave Ivan Malenica, no ne govore zašto je taj zakon odgođen za iduću godinu. Ni u Ministarstvu uprave ne odgovaraju detaljnije što se dogodilo s postojećim nacrtom i zašto još ne ide u proceduru, tek govore načelno što bi novi zakon trebao donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važećim Zakonom o referendumu nisu uređena mnoga pitanja koja u praksi dovode u pitanje objektivnost i transparentnost provedbe referenduma. Kako bi ispunio svoju demokratsku svrhu, institut referenduma mora biti primjereno uređen zakonom. S konkretnim izmjenama bit ćete upoznati tijekom javnog savjetovanja, no naglašavamo da će se donošenjem novog zakona znatno poboljšati zakonodavni okvir instituta referenduma te omogućiti građanima djelotvorniji utjecaj u procesima političkog odlučivanja, poručuju u Ministarstvu.

Kada je, pak, riječ o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, nijedna verzija koja je izrađena za vrijeme bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića nije zadovoljila novog ministra pa će se ponovno formirati nova radna skupina, donosi Jutarnji list.

Upravo se čita

Image
SRCE VATRENO

Slika koja topi dušu: Pogledajte reakciju Kramarićeve bake nakon što joj je unuk potopio Kanadu

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba