10 posto više poziva

Zbog vrućina i mladima je loše, Hitna ima pune ruke posla: 'U autu im je 19 stupnjeva, a onda izađu van na 35'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sreća je u nesreći što je Zagreb poluprazan zbog godišnjih odmora pa vozila Hitne dolaze brže do odredišta i intervenciju su brže nego što je to uobičajeno, kažu iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu

22.7.2022. u 13:37/ Hina

Zagrebačka hitna medicinska služba ovih dana zaprima do deset posto više poziva na intervencije zbog novog toplinskog vala iako je grad zbog godišnjih odmora gotovo poluprazan, doznaje se u petak u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

"Imamo do deset posto više poziva na intervencije u odnosu na druga razdoblja. No često je teško odmah utvrditi je li osobi pozlilo zbog vrućine ili je nešto drugo u pitanju. Uglavnom, ako mladoj zdravoj osobi pozlije, najčešće su sada uzrok visoke temperature", rekao je Hini voditelj smjene Jozo Brkić.

Za sada nema potvrda da je neki slučaj završio u Zagrebu tragično na javnom mjestu zbog vrućine. Hitna intervenira i po kućama i na javnim mjestima. Često osoba uđe u kuću nakon boravka na otvorenom i tada joj pozlije.

Image
pakao od jutra

Toplinski val ide prema vrhuncu! Jedna regija danas je pod crvenim meteoalarmom, u subotu skoro cijela Hrvatska

Image
pakao od jutra

Toplinski val ide prema vrhuncu! Jedna regija danas je pod crvenim meteoalarmom, u subotu skoro cijela Hrvatska

Zagrebačka hitna upravo je primila poziv 32-godišnjeg muškarca kojemu je pozlilo dok je bio u parku s djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače ima problema s tlakom i uzima terapiju, tako da mučninu i opću slabost možemo pripisati toplinskom valu", kaže Brkić.

Iako se očito i mladima događaju ovakve situacije, najčešće probleme imaju umirovljenici s kroničnim bolestima.

Upravo se čita

Image
U Westinu

Milanović na skupu: 'Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima'

"Ako su k tome još neredoviti u uzimanju terapije i ne pridržavaju se savjeta, dolazi do problema", upozorava voditelj smjene zagrebačke Hitne.

Sreća je u nesreći, kaže, što je Zagreb poluprazan zbog godišnjih odmora, pa vozila Hitne dolaze brže do odredišta i intervenciju su brže nego što je to uobičajeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je danas u "narančastom", a za sutra je izdano i crveno upozorenje DHMZ-a zbog toplinskog vala, i to prvi put ove godine. Brkić stoga ponavlja savjet da se svi koji ne moraju ne izlažu neprilikama, da se drže hlada ili ostanu u stambenom prostoru. Umirovljenici i kroničari ne bi trebali biti vani između 10 i 17 sati.

Oni pak koji moraju raditi na otvorenom, građevinski radnici ili poljoprivrednici, trebali bi nositi laganu, prozračnu odjeću, zaštitu za glavu i koristiti zaštitne kreme.

Problema ima i s pretjerivanjem u rashlađivanju automobila i unutarnjih prostora.

"Osoba rashladi unutrašnjost automobila na 19 stupnjeva, pa izađu na 35 'celzijevaca'. Bez obzira na starost, to je šok za organizam. Treba paziti s tim i u kućama i vozilima da ne bude veća temperaturna razlika od sedam do osam stupnjeva", poručuje Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ESKALACIJA SUKOBA?

Banožić za RTL najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti: 'Vojsci je potreban mir'

Više s weba