OGLAS

Od 1. rujna

Zbogom 'dragi' biljezi! Direkt doznaje: Simbol Hrvatske šaptom pao. Ni za vozačku, prometnu ili putovnicu više ne treba biljeg. Državi 80 milijuna kuna manje

2.9.2021. u 22:32/ RTL Direkt

Ukupno za 177 raznoraznih dokumenata za koje su vam dosad bili potrebni biljezi, eto, sada više nisu potrebni


Simbol Hrvatske, a više ga nema. Biljeg je šaptom pao. Vjerojatno niste ni primijetili jer bilo je već bezbroj najava raznih Vlada da će se ukinuti biljezi, pa su onda na kraju ipak preživjeli. Ali od prvog rujna ove godine to je to. Nema ih više. Nije bilo nekih bombastičnih naslova o tome, samo su službenice na šalterima jučer počele građanima govoriti da im biljezi više nisu potrebni.

Ni za izvaditi vozačku, ni za prometnu, ni za putovnicu, ni domovnicu, rodni list, ni za upis obrta u registar, ni za ovjerene preslike, za sportske potvrde i gomilu drugih stvari.


Ukupno za 177 raznoraznih dokumenata

Ukupno za 177 raznoraznih dokumenata za koje su vam dosad bili potrebni biljezi, eto, sada više nisu potrebni. Na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi i iz porezne uprave za Direkt su danas potvrdili kako se očekuje da će zbog toga u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje godišnje. Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja rekla nam je - sad će sve svima biti jednostavnije.

"To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije.  Znači, sve isprave i  potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe. Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna", kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.


Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
još ne znaju što se dogodilo

Tomašević o urušenom Jakuševcu: 'Sanirat ćemo ga do kraja godine. Utvrdit ćemo što se dogodilo da se ne ponovi'


Više s weba