krah mjenjačnica

Zbogom medo, stižu nam euri! Zbogom i mjenjačnicama, koje nemaju svrhe. Pitali smo kakve nas cijene čekaju

2.6.2022. u 22:33/ Ivan Skorin

Kuna je neki dan je proslavila 28. rođendan, posljednji, jer 29. neće dočekati

Zbogom kune, stižu nam euri. Da smo spremni za eurozonu saznali smo jučer. Zbogom mrki medo, toliko smo toga prošli zajedno.

Slavuju, tuno, rastanak nikad nije lak. Jelačić, Gundulić, Mažuranić, Radić neće nam više prolaziti kroz prste. Famozni "kn" nestaje s polica u trgovinama, nestaje s cjenika u kafićima.

Vrijeme je za promjene.

"Pa svakako, to je ipak naš novac, bila mi je draga naša kuna", kaže urar Ivo Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to dobro da budemo svi ujedinjeni u zajedničkoj zoni. Naše cijene nećemo ni slučajno zaokruživati", tvrdi kozmetičarka Spomenka Belina.

Image
Ekskluzivno za RTL

Ministar Marić: Hoće li cijene goriva ići i do 20 kuna? 'Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Nitko ne zna'

Image
Ekskluzivno za RTL

Ministar Marić: Hoće li cijene goriva ići i do 20 kuna? 'Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Nitko ne zna'

Hrvati će tako jedini u svijetu u razdoblju od godine dana osjetiti magičan spoj mega inflacije plus prelazak na novu valutu.

Upravo se čita

Image
opet incident

VIDEO Sramotno ponašanje srpskih navijača. U Beču skandirali: 'Ubij, zakolji...'

"Državni inspektorat koji će kontrolirat da trgovački lanci ne muljaju. Ja osobno mislim da ako recimo cijena bude 3.51 će stavit cijenu 3.50, ako bude 3,49 će stavit opet 3.50", kaže direktor trgovačkog lanca Dragan Munjiza.

Kontrole su obećavali i Slovencima pa su cijene rasle nakon uvođenja eura, ali rasle su i plaće. U Ljubljani nam danas govore da ne plaču za tolarjevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opraštali smo se dinarom puno puta, još od kraljevine SHS, pa Jugoslavije i na kraju hrvatskom dinaru smo nakon tri godine rekli zbogom. Mnogi su teško zaboravili i njemačke marke, u kojima se računalo sve.

"Hrvatski dinar se radio u vrlo otežanim uvjetima. Bio je kratak rok kada je trebalo pripremiti novčanice hrvatskog dinara, ali je bio dobro prihvaćen zbog nacionalnog naboja. Kada se uvodila kuna bila su podijeljena mišljenje", tvrdi Zlatko Viščević, numizmatičar iz Rijeke.

Oproštaj će ovaj put najteže pasti njima. Slijedi krah mjenjačnica, sad ih je u Hrvatskoj 900, ostat će ih manje od 100.

"Ostat će par ovih turističkih šta imaju turističke tečajeve po gradu, koja na moru sezonska, ali mi kvartovski ne možemo preživjeti i morat ćemo nakon par dana od uvođenja eura zatvoriti", objašnjava vlasnica mjenjačnice Ankica Jurinović-Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvara se jedan dio naših života. Kuna je uvedena na dan državnosti 94. eno neki dan je proslavila 28. rođendan. Posljednji, 29. neće dočekati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba