Iznenadna odluka

Zdravko Mamić otkazao punomoć odvjetniku Veljku Miljeviću, nije imenovao zamjenika

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Suda dodjelio mu je branitelja po službenoj dužnosti

29.1.2021. u 16:14/ Hina

Bivši čelnik NK "Dinama" Zdravko Mamić, protiv kojega se na osječkom Županijskom sudu, vodi postupak za izvlačenje novca iz toga kluba, otkazao je punomoć svojem odvjetniku Veljku Miljeviću, potvrdili su u petak na tome sudu.

Okrivljenik Zdravko Mamić je otkazao punomoć svojem dosadašnjem odvjetniku Veljku Miljeviću, pri čemu nije imenovao zamjenskog branitelja, pa mu je predsjednik Suda dodjelio branitelja po službenoj dužnosti, a to je osječki odvjetnik Mario Vrabac, koji je upoznat s odlukom Suda o svojem me imenovanju, rekao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Novo ročište u postupku u kojem Uskok Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja  izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna na osječkom Županijskom sudu zakazano je za 1. veljače.
Početak suđenja bio je zakazan za 19. listopada prošle, ali su ročišta na osječkom Županijskom sudu dosad otkazivana, zbog zdravstvenih poteškoća nekoliko okrivljenika, vezanih uz epidemiju koronavirusa, a posljednji put 11. siječnja ove godije, zbog problema s išijasom okrivljenika Maria Mamića i njegova liječenja u Dubaiju.

Image
čeka se konačna odluka

Odvjetnik Miljević za RTL: 'Zdravko Mamić sigurno neće biti zadovoljan ovime što smo danas postigli'

Image
čeka se konačna odluka

Odvjetnik Miljević za RTL: 'Zdravko Mamić sigurno neće biti zadovoljan ovime što smo danas postigli'

Uz Zdravka Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj optužnici, na gotovo 700 stranica, Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se u cilju realizacije opisanog plana Zdravko Mamić sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi "Dinamo" imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz "Dinama" u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.
Druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika potvrđena je u svibnju 2019. godine, a protiv Mamića je tada određen istražni zatvor.

U listopadu 2019. godine potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave, imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji. Mamića se tereti da, je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura, u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos diljem Hrvatske

Strašni prizori: Pogledajte što je olujni vjetar učinio u Osijeku i Zagrebu. Rušio stabla, štandove, auta...

Više s weba