po čemu ćemo ga pamtiti

Zdravko Marić zadao je težak udarac Vladi, odlazi u ključnom trenutku. I u sjeni najnovije afere s ljetovanjem

Image

Zdravko Marić

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zdravko Marić bio je ministar šest godina, a oporba je više puta zazivala odlazak. Sad likuju: 'Vrijeme je za nove izbore!'

6.7.2022. u 8:30/ N.C.

Poput bombe odjeknula je vijest da iz Vlade odlazi najpopularniji ministar, Zdravko Marić. Kako je objavljeno, odlazi na vlastiti zahtjev, možda i na vrhuncu ministarskog mandata i to nakon što je oporba više puta zazivala njegov opoziv. Bez uspjeha.

Marić je ministar šest godina, a u Vladu je došao iz Agrokora. Nakon pada Ivice Todorića i svega što se događalo s Agrokorom, oporba je 2017. godine tražila njegov odlazak tvrdeći da je morao znati što se događalo u koncernu te je pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja. Tome su se priključili i Mostovi ministri zbog čega su razriješeni. Izglasavanje nepovjerenja nije prošlo u Saboru.

Jedna od afera bila je i ona da mu je poduzetnik Josip Stojanović Jolly dao ulaznicu za utakmicu na svjetskom nogometnom prvenstvu, no on je to demantirao. Marića se u ljeto 2021. prozivalo zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, vlasnika nekoliko tvrtki, a posljednji afera odnosila se na slučaj kada mu je jedan hotel na Malom Lošinju dao luksuzan smještaj, ali po povoljnijoj cijeni od redovne.

Image
OSOBNA ODLUKA

Glasnogovornik Vlade potvrdio, Marić podnio ostavku! Plenković već obavijestio vrh stranke, znamo i zamjenu

Image
OSOBNA ODLUKA

Glasnogovornik Vlade potvrdio, Marić podnio ostavku! Plenković već obavijestio vrh stranke, znamo i zamjenu

Nedavno je čak, sad gledajući unatrag, između redova možda i naznačio svoju ostavku rekavši novinarima da se „tako nešto sigurno ovog ljeta neće ponoviti“ što se zapravo poklapa i s nekim informacijama da se u Vladi već nekoliko tjedana znalo za njegov odlazak. A nisu prošla niti tri mjeseca od odlaska posljednjeg ministra, Tomislava Ćorića, koji je također razriješen na vlastiti zahtjev.

Plenkoviću je, bez obzira na afere, Marić bio neprocjenjiv, a njegovo znanje i sposobnosti bile su neupitne i za brojne političke rivale koji su ga cijenili. Njegova uloga bila je velika u stabilizaciji javnih financija, dosta uspješno je vodio proračunske akrobacije koje su bile brojne osobito u posljednje dvije godine zbog koronakrize. Jedno od Marićevih najvećih postignuća je zauzdavanje proračunskog deficita i pokretanje trenda smanjenja javnog duga države. Hrvatska je pod njegovim upravljanjem vratila investicijski rejting te danas uživa najbolji investicijski i kreditni rejting u povijesti. Zalagao se za reformu rashodovne strane proračuna, osobito u zdravstvu, no to je ostalo neostvareno. Hrvatsku je također uspješno doveo na vrata eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, isto tako, danas je inflacija veća neko ikada, cijene divljaju, recesija kuca na vrata, pa su neki zaključili i da se Marić povlači prije dolaska „gospodarskog armagedona“. Dio oporbe odmah je zazvao izbore jer je Plenkovića napustio najpopularniji ministar.

Od Šukera i Oreškovića preko Todorića do Plenkovića

Marić je rođen 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer financije, a 2008. doktorirao na temu "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća". Bio je i godinu i pol stipendist na Harvardu. Radio je kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik - predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik - predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Godine 2006. je počeo raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik tadašnjeg ministra Ivana Šukera, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. Nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast odlazi raditi u Agrokor gdje je do 2016. godine izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Na mjesto ministra financija izabran je u Vladi premijera Tihomira Oreškovića 2016. godine. Te iste godine, novi mandatar vlade Andrej Plenković ponudio mu je mjesto ministra financija i u njegovoj novo izabranoj Vladi. U srpnju 2019. Marić je postao i potpredsjednik Vlade.

Koje je novo radno mjesto Zdravka Marića nije još poznato. Na čelu Ministarstva financija naslijedit će ga Marko Primorac. Više o njemu OVDJE.

Image
odlazi iz vlade

Prve fotografije nakon 'bombastične' vijesti: Dobro raspoloženi Zdravko Marić stigao u Banske dvore

Fotogalerija
Image
odlazi iz vlade

Prve fotografije nakon 'bombastične' vijesti: Dobro raspoloženi Zdravko Marić stigao u Banske dvore

Fotogalerija

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos diljem Hrvatske

Strašni prizori: Pogledajte što je olujni vjetar učinio u Osijeku i Zagrebu. Rušio stabla, štandove, auta...

Više s weba