plaćena jamčevina

Zdravko napao novinara RTL-a: 'Ti si mučki provokator!', Zoran se šali: 'Sve je u redu, jedino me malo guza b...

Nakon 11 dana u zatvoru, braća Mamić su na slobodi nakon što su u samo nekoliko sati skupili čak 11 milijuna kuna jamčevine. Iz Remetinca je izišao i Damir Vrbanović koji je uplatio milijun kuna, a nijednom od njih trojice nakon obećanja danih sudu nisu izrečene nikakve mjere opreza

Zagrebački Županijski sud odlučio je da se Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović mogu braniti sa slobode u zamjenu za položenu jamčevinu i obećanje da neće ometati kazneni postupak.

Odvjetnica braće Mamić, Jadranka Sloković, oko 15 sati RTL-u je rekla da je jamčevina uplaćena te je ročište bilo zakazano za 16 sati. Novac su, kaže,  skupili prijatelji.

"Nema nikakvog straha, svi oni mogu komotno na utakmicu te obnašati svoju ulogu", naglasio je Mate Matić, odvjetnik Damira Vrbanovića.

Organizirao se i doček za Mamiće ispred Remetinca, a neki pristaše su već bili stigli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud je donio odluku o ukidanju istražnog zatvora nakon što su donijeli potvrdu i uplatili jamčevinu. Obećali su da neće utjecati na svjedoke i Zdravko da neće ponoviti kazneno djelo", rekao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Obrana je zadovoljna, nisu izrečene nikakve mjere opreza, a osumnjičeni mogu međusobno komunicirati i idu danas na utakmicu Dinama protiv Fole.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Kad su braća Mamić i Damir Vrbanović napustili Remetinec, Zdravko je dao izjavu za medije i rekao je kako je nevin.

"Optužbe koje mi se stavljaju su konstrukcije i laži".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah se požalio kako je hrana u Remetincu grozna.

"Hrana u zatvoru je grozna i 80 posto zatvorenika ju ne jede. To treba hitno mijenjati. To nije zbog toga što sam ja razmažen, ja mogu jesti i kamen. Ne mislim to samo ja, i drugi zatvorenici je nisu mogli jesti".

Zahvalio se osoblju remetinečkog zatvora i poručio da večeras ide na Dinamovu utakmicu protiv Fola Escha.

Odvjetnica Jadranka Sloković ga je nekoliko puta pokušala prekinuti i reći mu da uđe u automobil, no Zdravko se nije dao te nastavio monolog: "Čekaj je*emu miša da kažem što imam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je gledao derbi s Hajdukom, ali da ga je gubitak dva boda uzdrmao.

"Da sam bio vani, bilo bi pet komada", rekao je.

Nakon toga je nasrnuo na novinara RTL-a zbog pitanja namjerava li opet ponoviti transfere poput onog Modrićevog i Lovrenovog, te rekao da postavlja bezobrazna pitanja.

"Neću se svađati s vama, ti s jako bezobrazan i mučki provokator. Tebe ne zanima moje pravo, bezobrazniče jedan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupljanje novca za jamčevinu

Podsjetimo, ranije je rečeno da Zdravko Mamić na slobodu može izaći uz jamčevinu od sedam milijuna kuna, njegov brat Zoran uz položenih četiri milijuna, a Vrbanović uz milijun kuna. 

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar, koji je također obuhvaćen istragom, nije se žalio jer je, prema neslužbenim podacima, Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

To su veći iznosi nego što su oni ranije ponudili sudu.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec izjavio je Hini da razlozi za zatvor i dalje ostaju samo što se oni mogu zamijeniti blažom mjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odlučivalo o žalbama na istražni zatvor nedavno uhićenim čelnicima Dinama braći Mamić te izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću, čiji su odvjetnici od suda zatražili da im uz gotovinsku jamčevinu omogući obranu sa slobode. Odluka je objavljena dan kasnije, nakon što je poslana strankama.

Odvjetnici trojice osumnjičenika, koji su se žalili na istražni zatvor, sudu su ponovno ponudili jamčevine, kao zalog da njihovi branjenici na slobodi neće ometati istragu i ponoviti nedjelo, zbog čega je Uskok i tražio da tijekom istrage budu iza rešetaka.

Za Zdravka Mamića je ponuđena jamčevina od pet milijuna kuna, za njegova brata Zorana dva milijuna, a za Vrbanovića 500 tisuća kuna u gotovini.

Mamići su i ranije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage nije ju prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog 'tereta' koji su na nju upisani.

Vrbanović do sada nije nudio jamčevinu, no do promjene u strategiji obrane došlo je nakon što je otkazao punomoć odvjetniku Darku Maržiću i angažirao Matu Matića, koji je u nekim ranijim slučajevima bio i u odvjetničkom timu Zdravka Mamića.

Uskokova istraga je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijun kuna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAKON POBJEDE

FOTO/VIDEO 'Dajte Brazil da se igramo!' Vatreni objavili kako slave nakon veličanstvene pobjede

Više s weba