PROSVJED PRED VLADOM

Ženska mreža Hrvatske: 'Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

8.3.2019. u 9:15/ Vijesti.hr

''Moja maternica, moji jajnici - o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici! Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!'' - prosvjed je koji će u 11.30 sati pred Banskim dvorima održati Ženska mreža Hrvatske, savez 40-ak ženskih udruga.

Godinu dana prošlo je otkako su Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava u pismu odaslanom javnosti osudile izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da će u pripremu novoga Zakona o pobačaju biti uključena i Katolička crkva. 

U međuvremenu, cijela procedura neopravdano kasni unatoč nalogu Ustavnog suda od 21. veljače 2017. da se u roku od dvije godine donese novi zakon. Kujundžić je u ožujku 2018. naglasio da se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.

U Ženskoj mreži i Platformi za ženska reproduktivna prava podsjetili su ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova ministrova najava suprotna aktualnim preporukama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima, istaknule su, jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, dodale su, država je obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena.

Osobito sporna bila je izjava ministra Kujundžića da je cilj rasprave 'da se zaštiti majka i da se ponude modeli zaštite da se ne odluči na pobačaj'. Ženska mreža Hrvatske podsjetila je ministra da je to samostalna i slobodna odluka žene i da nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava.

Upravo se čita

Image
zaspolenici zadovoljni

Testirao se četverodnevni radni tjedan. Sudjelovalo 500 ispitanika, evo rezultata...

Više s weba

Pročitajte još

Image
teška jesen

Riječanima na jesen prijeti veliko poskupljenje vode: Vodovodu struja porasla s 6,9 na 30,5 milijuna kuna!

Više s weba