Play logo
RTL Dosje o HDZ-u

Optuživalo se za krađe, izbacivalo predsjednike: Može li 'trojni pakt' srušiti Plenkovića?

thumbnail
9.2.2020. u 21:00/ Andrijana Čičak Božić

'Ovo su izbori koji će donijeti puno strasti', predviđa glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković

Play logo

Hoće li HDZ nastaviti istim smjerom pod vodstvom Andreja Plenkovića ili stranka mijenja vođu, znat će se 15. ožujka kada su izbori u toj stranci. Prvi put članovi stranke moći će birati između više kandidata po načelu "jedan član - jedan glas". 

Do sada su poznata dva kandidata za predsjednika: Andrej Plenković i Miro Kovač, ali ambicija ima još.

Play logo

Andrej Plenković, Miro Kovač ili netko treći? HDZ-ovim članovima za izbor najboljeg ostalo je još 35 dana. Neslužbena kampanja već je počela. "Ovo su izbori koji će  donijeti puno strasti i puno emocija", rekao je glavni tajnik HDZ-Gordan Jandroković prije tri dana.

Iako se svi kunu da neće biti prljava kampanja, šef stranke već sumnja - netko češlja one koji njemu daju potporu.   

"To je jasno kao dan. Kujundžić da potporu i nije više ministar, Butković, Krstičević, Filipović,  Barbarić, do 15. ožujka, ako ne bude više, poručit ću tim stožerima da je manje. Ne sabotiraju me iznutra, ljudi se bore na svoj način", kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu.

Play logo

Tko se sve bori, znat će se vrlo skoro. Prikupljanje 10.500 potpisa počinje sutra. Bivši predsjednik Karamarko morat će donijeti odluku. 

"Činjenica je da moramo vratiti HDZ majci"

"O kandidaturi za predsjednika HDZ-a ozbiljno razmišljam. Mislim da ću pobijediti ako se kandidiram", rekao je Karamarko još u kolovozu prošle godine.

Play logo

Ambicija ima i Milijan Brkić, još ne otkriva za koju funkciju, no jasno je u kojem smjeru. 

Play logo

"Činjenica je da moramo vratit dijete majci, vratit HDZ članstvu", kazao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić prošli mjesec.

Prvi je otvoreno nasuprot Plenkovića stao Miro Kovač. Svoju je kandidaturu najavio još prošle godine na RTL-u

"Gospodin Plenković je neki dan govorio da će biti kandidat na izborima i pobijediti, a ja kažem da ću ja biti kandidat i pobijediti", kazao je Miro Kovač, inače član Središnjeg odbora HDZ-a u rujnu prošle godine. "On utječe na politiku HDZ-a isto kao i nekakav građanin Finske u Finskoj", na to je odgovorio Plenković.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
TRAGEDIJA NA ISTOKU ZEMLJE

Božinović o smrti djevojke u Osijeku: 'Imala je 21 godinu, na licu mjesta pronađen je policijski pištolj'

Uz Kovača stali Penava i Stier

U međuvremenu uz Kovača su stali i Ivan Penava, Davor Ivo Stier. "Trojni pakt" je postao opcija za promjene. Dosta im je samovolje vrha, neprirodnih koalicija i skretanja s Tuđmanova puta. 

"HDZ ovako ne može dalje, model funkcioniranja nije dobar; model - stranka to sam ja. Sada je bez okusa i mirisa", rekao je Kovač u siječnju ove godine.

"Uvijek na prvome mjestu mora biti interes Hrvatske. Stranački interes je na drugom mjestu, a osobni interesi moraju biti na zadnjem mjestu", kazao je pak Davor Ivo Stier

"Onaj tko bježi i nema snage donijeti pravdu žrtvama rata, radi otklon od državotvorne politike", izjavio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (HDZ).

Play logo

Plenković im uzvratio Medvedom

Plenković je uzvratio svojim timom. Uz ratnoga generala Damira Krstičevića Penavi je suprotstavio ministra branitelja. 

"Ovdje u timu Andreja Plenkovića jasno se oslovljava da su Domovinski rat i hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske, i ja ću svakako na tom tragu imati veliku ulogu", rekao je ministar branitelja Tomo Medved prije dva dana.

Među odabranima su i Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić, kao mogući potpredsjednici, te među njima i  jedna žena - Zdravka Bušić.   

"Ja mislim da jesam prepoznatljiva među članovima HDZ-a, tu sam od 1989.", kazala je buduća kandidatkinja za potpredsjednicu HDZ-a Zdravka Bušić prije dva dana. 

Play logo

I to još od Franje Tuđmana, najdugovječnijeg šefa HDZ-a koji je čvrstom rukom vladao čak deset godina. Gotovo je to sustigao Ivo Sanader. I danas se u HDZ-u prepričava jedan od najdramatičnijih skupova te stranke, onaj iz 2002. Tada je Sanader uz pomoć Branimira Glavaša porazio Ivića Pašalića.  "Mi ćemo slušati bilo stranke i raditi zajedno. I ja sam jedan od vas", kazao je davno bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Sanader pobijedio Pašalića

U pokradenim izborima, kako se govorilo, Sanader je pobijedio Pašalića za četiri posto, i izbacio ga iz stranke. Od tada nije imao protukandidata. Naslijedila ga je Jadranka Kosor koju je sam odabrao. Izabrana je za manje od minute. 

Sanadera je kasnije ona izbacila iz stranke, a nju će pomesti sljedeći predsjednik Tomislav Karamarko. On je pobijedio 2012., HDZ je imao pet kandidata: uz Karamarka, Milana Kujundžića, Darka Milinovića, Domagoja Ivana Miloševića i Jadranku Kosor kojoj je zamjenik bio Plenković, ali Karamarko je dobio najviše glasova.  

"Služenje, a ne izdizanje iznad naroda", rekao je Tomislav Karamarko 2012. godine. 

Play logo

Četiri godine kasnije Karamarko je ponovno izabran, prvi put mogli su glasati svi članovi stranke, a kao jedini kandidat dobio je više od 92.000 glasova. Afera "Konzultantica" ga je nagrizala, a kao glavni oponent pojavio se Andrej Plenković

"Stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg člana", rekao je Plenković u kolovozu 2016.

Karamarko daje ostavku, a Plenković kao jedini kandidat dobiva gotovo 98.000 glasova. Tada je uz njega bila i većina današnjih oponenata. 

"Imat ćemo tu unutarstranačku kampanju pa ćemo otvoriti karte do kraja da vidimo tko je što napravio na kojem planu", rekao je Plenković u siječnju ove godine.

Prema anketi RTL-a, prvoj o izborima u HDZ-u, članovi stranke daju prednost Plenkoviću. Tko pobijedi neće imati puno vremena jer su pred vratima parlamentarni izbori. U borbu s rastućim SDP-om morat će stari ili novi, šesti po redu predsjednik te stranke. 

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
POMOGLE I KOLEGE

VIDEO Mislila da je vježba, a on sve planirao mjesecima: Vatrogasac u dizalici zaprosio svoju Saru. 'Tomek, zezaš me'

Play logo

Više s weba