HOĆE LI REAGIRATI POVJERENSTVO?

Žinić tvrdi da 15 godina čeka rješenje o darovanju državne kuće: Zašto ju onda od 2011. godine upisuje u imov...

17.1.2021. u 17:56/ I.Kristović

Kuća u Glini od 100 metara četvornih vrijedna 280 tisuća kuna pojavljuje se u svim imovinskim karticama župana Žinića

HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić danas je u opširnom priopćenju potvrdio da već 15 godina čeka rješenje zahtjeva za darovanje kuće u vlasništvu države u koju se njegova obitelj uselila nakon Oluje 1995. godine. 

"Ističem kako ni u jednom trenutku nisam bio u sukobu interesa i nikad nisam koristio svoje pozicije kako bi riješio svoje stambeno pitanje. Dokaz tome je i činjenica da rješenje zahtjeva za darovanje spomenute kuće čekamo već 15 godina", napisao je Žinić u priopćenju. 

No, niti jednom riječju župan nije objasnio zašto već 10 godina u imovinske kartice upisuje da mu je tu kuću, za koju je sam danas potvrdio da zahtjev za darovanje još nije riješen, država već darovala. 

Image
i hdz-ovce muči birokracija

HDZ-ov Žinić o životu u državnoj kući: 'Nisam koristio pozicije da bih riješio stambeno pitanje. 15 godina čekamo rješenje'

Image
i hdz-ovce muči birokracija

HDZ-ov Žinić o životu u državnoj kući: 'Nisam koristio pozicije da bih riješio stambeno pitanje. 15 godina čekamo rješenje'

Prva imovinska kartica iz 2011. godine

Na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najstarija kartica aktualnog župana Ive Žinića je iz 2011. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju te godine Žinić je podnio imovinsku karticu dok je bio na dužnosti ravnatelja Uprave za integrirani regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. 

U "podatke o nekretninama" upisao je kuću u Glini površine 100 metara kvadratnih za koju je tržišnu vrijednost procijenio na 280 tisuća kuna, a kao način stjecanja je naveo - "darovnim ugovorom". Znači već 2011. godine je Žinić za kuću za koju danas tvrdi da joj još nije riješen zahtjev za darovanjem napisao da ju je stekao - darovanjem!

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

2014. u imovinskoj kartici pojavljuje se i kuća bračnog druga

Potom Žinić ispunjava imovinsku karticu na početku svog mandata župana sisačko-moslavačkog u prosincu 2014. godine. Tada u odjeljak "podaci o nekretninama" na prvo mjesto ponovno upisuje kuću s okućnicom u Glini, veličine 100 metara kvadratnih, čija je tržišna vrijednost 280 tisuća kuna, a način stjecanja je opet - "darovnim ugovorom". 

Te 2014. godine u njegovoj imovinskoj kartici pojavljuje se i još jedna kuća s okućnicom veličine 100 metara kvadratnih u Glini. No, ta druga kuća je u vlasništvu "bračnog druga", procijenjena vrijednost je 200 tisuća kuna, a stečena je "nasljedstvom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je vjerovati imovinskim karticama, obitelj Žinić najmanje od 2014. godine u svom vlasništvu  ima još jednu kuću s okućnicom koju je Žinićeva supruga stekla nasljedstvom. 

Treća Žinićeva imovinska kartica objavljena na stranicama Povjerenstva datira iz travnja 2015. godine. Kao i u ranijima i u njoj se nalazi kuća u Glini veličine 100 metara četvornih vrijedna 280 tisuća kuna koja je stečena darovnim ugovorom. 

Potpuno iste podatke za tu kuću, za koju je danas potvrdio da zahtjev za darovanjem još nije riješen, upisao je i u imovinsku karticu podnesenu u lipnju 2017. godine. I do dan danas taj podatak o stjecanju te kuće darovnim ugovorom nije promijenjen u imovinskoj kartici župana. 

Što se tiče druge kuće s okućnicom Žinićevih, one stečene nasljedstvom supruge župana, u imovinskim karticama iz 2015. i 2017. stoji kako je njezina vrijednost 200 tisuća kuna, a da joj je površina 12.163 metara kvadratnih, što se vjerojatno odnosi na ukupnu površinu i kuće i okućnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Povjerenstvo za sukob interesa otvoriti predmet?

RTL.hr je Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa poslao upit je li župan Ivo Žinić ikada tražio pojašnjenje u ispunjavanju imovinske kartice koje bi se odnosilo na status kuće u Glini vrijedne 200 tisuća kuna i hoće li zbog ovog slučaja otvoriti predmet protiv župana Žinića, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.  

Više s weba

Pročitajte još

Image
Luka Piljan

Hrvat iz razrušenog Gaziantepa: 'Stalno se broje mrtvi, na sat vremena sto novih'

Više s weba