BILI SMO U BERBI

Zlatna slavonska polja postala ljubičasta! 'Deset puta je unosnije nego saditi kukuruz ili pšenicu'

16.7.2019. u 17:35/ rtl.hr

Slavonci tvrde da je njihova lavanda kvalitetnija čak i od dalmatinske

Naviknuli smo se na zlatnu boju slavonskih žitnih polja. No posljednjih godina ta su polja sve češće ljubičasta jer su se brojni poljoprivrednici okrenuli uzgoju – lavande.

Čini se da je Slavonija idealno podneblje za uzgoj ove mirisne biljke, a Slavonci su itekako zadovoljni - sve uspijevaju prodati, čak i zaraditi više nego na kukuruzu ili pšenici.

I bračni par Ćorluka u polju lavande bere cvjetove dobro raspoložen. Povukli su novac iz EU fondova i odlučili se za uzgoj ljubičastog cvijeta jer iz svojih Bogdanovaca nisu željeli ići. "Nema se posla, a odlučili smo ne ići izvan Hrvatske. Suprug radi. I mislili smo, lješnjak ili lavandu, ali svi su se odlučili na lješnjak, a mi smo onda krenuli u lavandu", kazala je Josipa Ćorluka

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fino se da zaraditi 

I nisu požalili jer ni lješnjak, ali ni druge prepoznatljive slavonske kulture nisu unosni kao lavanda. "Za ove slavonske uvjete jedno deset puta više nego što su kukuruz, pšenica ili nešto drugo", kaže Tihomir Ćorluka, a na pitanje je li deset puta unosnija, odgovara: "Sigurno. I prinos je deset puta veći". 

I Davor Hržica iz Antunovca je tik uz suncokret uzgojio i lavandu. "Fino se da zaraditi ali mora se imati sigurno tržište ili barem poznatog kupca koji će to otkupiti", kazao je Hržica. Svoju robu prodaje suvenirnicama na Jadranu, ali slavonska lavanda ide i u aroma kozmetiku, kreme, sapune, čak i u prehrambenu industriju. Sve se uspije prodati jer kvaliteta je vrhunska.

Upravo se čita

Image
MEĐU NAJGORIMA

Hvalimo se s puno sunčanih sati, a od sunca ne proizvodimo niti 1% energije, manje i od Albanije

Slavonska lavanda kvalitetnija od dalmatinske

Govori se da je slavonska lavanda čak i kvalitetnija od one dalmatinske. Puno je razloga za to. Zemlja je kvalitetnija, a sunca ima više nego dovoljno. "Dalmatinci naravno to neće priznati. Isprika svim mojim Dalmatincima, hahaha... Ali bolja je. Intenzivniji je miris", kaže Ćorluka. 

Ima više aktivne tvari u ulju, a u Slavoniji mogu se odraditi čak dvije berbe godišnje. 
A dodatni je bonus što nakon ručne košnje, mirišete kao da ste izašli iz najfinije parfumerije. "Ja više i ne osjetim. Međutim kad dođem u dućan, kažu - evo ga, ovaj od lavande", kazao je Hržica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su od lavande počeli proizvoditi mirisnu kremu koja štiti i od komaraca.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Nikola Vikić-Topić nam se javio iz srca crvene zone, podno Velebita: slijedi nagla promjena vremena koja će zahvatiti veći dio Hrvatske

Više s weba